tirsdag 24. juni 2025

Sommertur til Danmark og Nord-Tyskland


Også i år ble det en trivelig biltur sørover. Denne gangen et godt stykke lengre enn vanlig. Målet var den vakre og velholdte byen Lüneburg i den tyske staten Niedersachsen. Denne byen er en av de få i vestre del av Tyskland som ikke ble ødelagt av omfattende alliert bombing under Andre Verdenskrig.  Lüneburg ble en rik by i middelalderen på grunn av en omfattende handel med salt fra en stor saltgruve midt i byen. Salt var helt nødvendig for å bevare fisk og særlig sild fra Norden.


Første stopp på vei sørover var i Ålborg og Duus vinkælder hvor vi spiste en mettende og deilig frokostplatte som inneholdt en smakfull terte med hønsefrikassé, sild, reker, rødspette og noen lekre kaker.

Etter en lang kjøretur videre kom vi omsider til Lüneburg og vårt hotell Zum Rotem Tor. Dette var et ganske rimelig og hyggelig hotell med en deilig frokost som ble servert ved bordene og hvor de tilbød mange tilvalg.

I Tyskland er det fortsatt sesong for asparagus i dette tilfelle hvit. Mange spisesteder tilbyr en egen asparagus meny og vi valgte kremet aspargessuppe til lunsj i to dager. Den gamle bydelen i Lüneburg er som nevnt meget velbevart og kompakt så vi utforsket en del av de mange gatene med vakre hus.  Vi rakk også et par interessante museer blant annet et bryggerimuseum.













En av kveldene vandret vi langs elva Ilmenau som renner gjennom byen. Her var det en fiskerestaurant som servert en meget velsmakende fiskesuppe som var nesten like bra som min egen! Den samme kvelden var det en livlig byfest, gatene var fylt til trengsel av glade mennesker i alle aldre 



En av dagene reiste vi til en naboby som også er kjent for sine vakre hus Celle. Denne byen var vel vært et besøk særlig på grunn av slottet som er midt i byen.

På reise hjemover hadde vi lagt inn et besøk på vår favoritt spisested i Aarhus som er Raadhus Kafeen. Denne kafeen er en av de relativt få som virkelig fremmer klassisk dansk matkultur med store porsjoner og et dyktig og vennlig personale. Min sjåfør og reisefølge spiste stekt flesk med persillesaus mens jeg valgte tre slags sild med masse tilbehør. 






fredag 19. april 2024

To uker i Japan

Jeg er nylig tilbake fra en en reise i Japan i regi av Albatros. Vi var heldig med vår guide som hadde omfattende kunnskaper om japansk språk og kultur. Reisen var i stor grad basert på kollektivtransport. Vi hadde railpass og jeg tror det ble nærmere 3000 kilometer med det japanske hurtigtoget Shinkansen. Dette var en særdeles behagelig reisemåte.  Stille og med rikelig med plass. Vi var lengst sør på den sørligste av de japanske hovedøyene Kyushu. Fra byen Kagoshima til Osaka er det ca. 920 kilometer. Reisetid med Shinkansen var 4 timer og 15 minutter. Programmet på reisen var ganske tett med med besøk i en rekke Shinto og Buddhisttempler. Min fokus her vil være litt om maten på reisen. Vi var en del som reiste alene og i samarbeid med guiden Hans Jørgen ble det en del fellesmiddager. Særlig to av disse viste seg å bli de mest unike måltidene.


I Kyoto vandret vi litt i gatene rundt hotellet og fant en koreansk barbecue restaurant som hadde en meny med fokus på det unike japanske oksekjøttet. Det mest berømte er kjøtt fra Kobe men det finnes en rekke andre varianter av høy kvalitet fra den særegne rasen Wagyu. Det som er spesielt for dette kjøttet og særlig det av høyest kvalitet A5 er en enestående marmorering. Smaken var nydelig og det var første gang jeg spiste dette.






Siste kveld i Kyoto var en gruppe på ni av oss på jakt etter et spisested uten forhåndsbestilling. Vi fikk plass i et eget fint rom på loftet mot at vi alle tok en litt vel omfattende meny med 8 retter. Alt ble servert nydelig dandert. Høydepunktet var første hovedrett som besto av tre slaks sashimi servert i en eske med tørris under! Ellers vi servert and, svinekjøtt, okseragu med grønnsaker, grillet makrell og tofu i ulike former. Med to øl ble prisen bare rundt 500 kr, det hjelper at japanske yen er en like svak valuta som norske kroner

Ellers er det sushi de fleste tenker på når det er er snakk om japansk mat. Det ble sushi en kveld men ellers mer sashimi som et ledd i et måltid med mange små skåler med ulik innhold som nudler, misosuppe, syltede grønnsaker osv.  En kveld hadde jeg en rimelig middag med ramen som smakte nydelig, bare 100 kr. Prisene utenom hotell er ganske lave i Japan særlig fordi japanske yen er en like svak valuta som norske kroner. 

Jeg har planlagt en reise til Japan i noen år. Det er en meget lang reise og det blir nok bare denne gangen. Mange vakre hager og templer og alt er så reint og velorganisert. Jeg kan likevel styre min begeistring for hektiske storbyer og Tokyo og Osaka er blant verdens største. Utenfor de store byer er naturen både vakker og dramatisk for eksempel på Kyushu.



Til sist en av høydepunktene når det gjelder vakre templer, Kinkaku-ji  Zen Buddhist tempel i Kyoto









søndag 10. september 2023

70 års markering med en kinesisk bankett

 Jeg runder 70 år i neste uke og inviterte familie og venner til en markering i går. Litt uvirkelig å bli 70 år men jeg ønsket å invitere til god mat og felleskap. Jeg har vært tre ganger i Kina og blitt imponert når det gjelder hvor allsidig og smakfull kinesisk mat kan være. Det som serveres på våre norske restauranter smaker som regel godt men er som oftest nøye tilpasset det lokale norske markedet. Jeg var første gang i Kina på IFLA allerede i 1996 og ble invitert til et felles måltid sammen med nasjonallbibliotekaren og tidligere kolleger fra nasjonalbiblioteket. Dette måltidet var dypt imponerende og allsidig. Når jeg fylte 60 år inviterte jeg til en samling på en meget god norsk restaturant i Kristiansand : Sjøhuset. Denne gangen ble det kinesisk mat på restaurant Østen i Kristiansand. Etter flere samtaler med de ansatte på Østen ble vi enige om en bankett med rundt 20 ulike retter. Jeg var meget fornøyd med resultatet. Noen høydepunkter var Nanjing saltet and, Løvehode kjøttboller, kongereker med chili og marinert tofu. Egentlig har jeg aldri spist tofu i noen særlig grad men syntes det var deilig med en silkemyk konsistens som lignet på karamellpudding! Vi fikk crispi duck sammen med pannekaker, vårløk, agurk og hoisin saus. Dette smakte rimelig bra men kunne ikke sammenlignes med Peking And fra en spesialovn servert i Beijing!

onsdag 16. november 2022

Kinesisk inspirert wok med oksekjøtt


Wok er blitt ganske vanlig som redskap for hverdagsmat hos norske husholdninger.  Egentlig er kinesiske  retter med woken som utgangspunkt et krevende spesialisert kunst som krever meget høye temperaturer og stor ekspertise. En snakker om wok hei som på kantonesisk betyr wokens ånde som skal gi retten en særegen smak. Jeg husker selv hvor intens varmen var fra woker på et tidlig besøk i Kina i 1996. Her ble stor woker i stål oppvarmet med koks og trykkluft. I vårt hjemmlige kjøkken er det likefullt mulig å lage sunne, fargerike og velsmakende wokretter uten å være ekspert. Et utvalg av sauser fra østen gjør det mye enklere. Idag er det god tilgang på slike i vanlige velassorterte dagligvare- forretninger  som Meny. Det er likevel et bedre og rimeligere utvalg i spesialforretninger for asiatisk mat som Vung Tau i Kristiansand. I denne oppskriften  er det brukt østerssaus , en skarp og smakfull saus med chili og gjærede svarte soyabønner og litt soya saus. 







Oppskriften nedenfor er beregnet for en person men kan økes hvis en er flere. Den inneholder bare rundt 100 gram med oksekjøtt i dette tilfelle avskjær fra en hel entrecote som jeg kjøpte for en tid tilbake. Andre alternativer kan være biffstrimler eller bankebiff. Kjøttet skal skjæres i ganske små biter og marineres i litt maisennamel utrørt i vann. Grønnsakene kan varieres i dette tilfelle var det purre, stangselleri, paprika, brokkoli og hvitløk. Jeg har brukt vann i denne oppskriften, hvis en bruker kraft bør en passe på at det ikke blir for salt og kanskje droppe soyasaus.


Oppskrift

Til en person

100 gr. oksekjøtt

1 stilk stangselleri

Noen små buketter med brokolli

1 kvart rød paprika

1 kvart purre

1 stor fedd hvitløk

2 ss østerssaus, 1 stor ts chili/bønnesaus, 1 ts soyasaus

1 ss maisenna

1 ss nøytral olje 

2 dl vann eller kraft (pass på saltet)

Tilsett litt vann til maisenna slik at det blir en tynn grøt. Bland kjøtt og maisenna. Skjær grønnsakene i passelig store biter. Stek kjøttet raskt i en wok eller jerngryte. Ta kjøttet ut av pannen og tilsett grønnsakene, bruk sterk varme, grønnsakene kan gjerne bli litt brune men selvsagt ikke brent. Etter ca. fem minutter tilsettes vann eller kraft og sausene. La det koke videre i ca. fem minutter. Sausen skal være litt tykk og kan jevnes med litt maisenna utrørt i vann eller med maisennajevner.








onsdag 2. november 2022

A week in Florence

 



I was fortunate to travel with good friends to Florence this October. This was my third visit the first  in the  late nighties was mostly focused on the citys artistic heritage as the birthplace of the  Renaissance. At that time I visited some of the major churches but also the famous Uffizi gallery, and the San Marco museum with a history as a monastery and a convent. Tourism has developed rapidly and now after the Pandemic the number of tourists even in mid October was higher than one could wish. Florence is a beautiful city and a visit is always a great experience.  

In addition to Florence we had booked a full day with a visit to a wine producer  with an excellent lunch and wine tasting. The tour was a way to experience the beautiful Tuscan landscape and to visit Sienna, San Gimignano and Pisa. The wine from Fattoria Poggia Alloro was excellent especially the white Vernaccia Di San Gimignano DOCG

The visit to Florence was motivated by our common love of art and food. It is also a good idea to shorten the period of often dismal weather we experience in Southern Norway during October and November. We were fortunate regarding the weather ;  sunshine throughout the week. Italians commented on this and that it was quite unusual for mid October. 

Prices are high due to the current exchange rate for us Norwegians. But we still enjoyed some excellent meals. Tuscany is traditionally not famous in Italy for its cuisine. Bistecca alla Fiorentina is an exception. I have eaten this type of steak several times before in Tuscany before. On this visit we visited La Buchetta one of the restaurants that is well know for Bistecca. The meat was quite tasty and prepared rapidly but even for me somewhat too rare. At home I most often prefer braised beef and we should all reduce our consumption of beef both as regards health and global warming. 

















I ate alone for some meals, one was at the restaurant Trattoria Dall Oste which was right next to our hotel  Abasiciatori. A half bottle of Chianti Classico with a very good lasagne and a truly excellent pastry were served by the competent staff. This pastry a 
Mille-feuille is a distant relative of the Norwegian napolenskake. 





One of the last days in Florence was unseasonably hot and I stopped for an outdoor beer along the River Arno. This establishment was Dabarba Lugarno which also has excellent food. I ate a special of the day which was a seafood risotto. Grappa and a cappuccino was a pleasant way to end this meal whilst the sun went down over the river.




















søndag 25. september 2022

Frikadeller eller medisterkaker?

 

Jeg har tidligere skrevet litt utførlig om kjøttkaker. Jeg kjøpte en matkasse fra Fritt & Vilt i Kristiansand for en tid tilbake, det siste jeg hadde igjen var svinekjøttdeig av frilandsgris.  Med dette utgangspunktet laget jeg danske frikadeller. Oppskriftene jeg har sett varier betydelig og forskjellen mellom våre norsker medisterkaker og  frikadeller er små. Jeg har sett på en del oppskrifter på Internett og til forskjell fra våre medisterkaker er det ikke krydder som muskat og ingefær i danske frikadeller. Våre medisterkaker  serveres oftest som en del av Julematen mens  frikadeller er en hverdagsrett fra det tradisjonelle danske kjøkkenet. 

Jeg kjøpte en matkasse fra Fritt & Vilt for en tid tilbake, det siste jeg har igjen var svinekjøttdeig av frilandsgris.  Dette var utgangspunktet for at jeg laget danske frikadeller. Oppskriftene jeg har sett varier betydelig og forskjellen mellom norsker medisterkaker og  frikadeller er små. Jeg har sett på en del oppskrifter på Internett og til forskjell fra våre medisterkaker er det ikke krydder som muskat og ingefær i danke frikadeller. Medisterkaker  serveres oftest som en del av Julematen mens  frikadeller er en hverdagsrett fra det tradisjonelle danske kjøkkenet. 

Oppskriften nedenfor bygger på oppskriften i  Bent Stiansens bok "Stiansen til hverdags" Anettes frikadeller. Istedenfor 600 gram svinekjøttdeig hadde jeg 500 gram. Jeg har redusert saltmengden til to strøkne teskjeer og løk til en halv løk.

Anettes frikadeller med noen tilpasninger

500 gr. kjøttdeig av svin
1/2 løk
2 strøkne ts. salt
1 ts. pepper
1 s. mel
2 små egg
1/2 dl. melk

2 s. nøytral olje
2 s. meierismør 

Finhakk løken.Tilsett så salt og rør til deigen er seig. Tilsett så resten av ingrediensene og rør godt sammen. Behovet for melk kan variere. Form fine litt runde kaker gjerne med skje som er dyppet i vann.

Bruk varm panne men pass på at det ikke brenner seg. Frikadellene skal stekes i tre til fire minutter. Som saus kan en velge en av de mange gode ferdigsausene som finnes f.eks. Kantarell og soppsaus fra Toro.

Kilde: Stiansen, & Brun, C. (2004). Stiansen til hverdags (2. utg., p. 287). Dinamo.
                               Norli:





torsdag 28. juli 2022

Noen gode spisesteder i Kristiansand

 

Som regel bruker jeg denne bloggen til å skrive om matopplevelser i utlandet. Denne gangen vil jeg heller skrive litt om restauranter i min hjemby Kristiansand. I all hovedsak lager jeg mine måltider hjemme enten bare til meg selv eller til gjester.  For meg er matlaging  en hobby som av og til til og med kan være ganske  kreativt. Likevel kan det av og til være hyggelig og inspirerende med et måltid ute. For visse typer mat må jeg rett og slett melde pass og innse at profesjonelle gjør det bedre. 

Restaurantlivet i Kristiansand har utviklet seg hurtig i de snart 30 år jeg har bodd her.  Antallet spisesteder i sentrum har økt sterkt. Mange tilbyr et ganske kjedelig matrepertoire med hamburger som nummer en. God norsk tradisjons- og hverdagsmat til en anstendig pris er vanskelig å oppdrive i selve Kristiansand. Tidligere var Restaurant Dronningen på hotell Norge en mulighet men nå er visst menyen lagt om. For klassiske fiskeretter vil jeg anbefale Sjøhuset.
Sushi og Pizza serveres mange steder med varierende kvalitet og pris. Pizza er noe som kan både være himmelsk godt og helt elendig. Uten en egen pizzaovn og god planlegging når det gjelder deigen er det vanskelig å få virkelig god pizza hjemme. Både Herlige Land og Bellini serverer Pizza som er like god som de fleste spisesteder i Italia. En kan syntes at prisen er heller høy men kostnadene for spisestedene har økt sterkt i det siste.
Fish & Chips er en annen rett som jeg syntes blir for mye styr å lage hjemme. Frittering av fisk og pommes fritt vil jeg helst unngå hjemme både på grunn av mye lukt og av hensyn til livlinjen! Beste Fish & Chips får en på et enkelt spisested som bare er åpent om sommeren. Bryggekjøkkenet drives av Reinartsen på Fiskebrygga. Helt fersk torskefilet og deilige og sprø pommes fritt.

Når de gjelder kreative restauranter med ambisjoner om mat på et høyt nivå har det vist seg å være vanskelig å drive i Kristiansand. For en del år siden var Restaurant Måltid et godt alternativ. Idag er det ingen tvil om at Smag & Behag er den ledende restauranten i byen. Det er jo litt morsomt at restauranten stammer fra min barndomsby Grimstad. Jeg kan kanskje  beskyldes for å være inhabil siden min kjære niese Synne er ansatt som kokk her. Jeg var nylig på restauranten sammen med slekt fra USA og var meget fornøyd med service og matkvalitet. For et komplett måltid med vin til må en regne med rundt tusen kroner per person.