fredag 17. juni 2016

Deilig musserende, skinke og ost nord for Treviso

Jeg er nylig tilbake fra en flott temareise i regi av Carpe Diem til Veneto området i Italia, Slovenia og Istria i Crotia. 

Turen var variert med mange flotte kulturelle innslag. Det er var også besøk hos tre vinprodusenter i Italia og Croatia. 

Fra vårt utgangspunkt i Treviso dro vi nordover ut på Prosecco vinruten som omfatter de beste klassiske områdene for Conegliano Valdobbiadene
Prosecco Superiore. Som alltid finnes den beste vinen ikke på slettelandet men gjerne i bakker og fjellsider. Området er vakkert og kan minne litt om Toscana. Vi besøkte en mindre produsent hvor bordet var dekket med lokale skinker, salami og oster. Det var selvsagt også rikelig med Prosecco. Jeg har egentlig aldri drukket særlig mye av denne musserende vinen og det er mange ulike kvalitetsnivåer. I motsetning til Champange er det mest vanlig at Prosecco får sine bobler i lukkede tanker. Den såkalte klassiske metoden for musserende vin er basert på en langsom ettergjæring i flasken. En del av de mindre produsenter som ønsker å produsere vinen selv bruker også denne metoden for å produsere det som heter Colfóndo Prosecco. Ulempen er at vinen som regel vil bli uklar på grunn av sedimenter. I Champange løses dette ved hjelp av en kostbar og langvarig prosess under lagring slik at bunnfallet samler seg ved korken. Historisk har det vært ansatt en rekke personer som går gjennom kjelleren for å gi flaskene en kvart omdreining!  Ved vårt besøk fikk vi smake begge varianter Prosecco.

Under besøket i Italia smakte jeg en deilig aperitif for første gang. Aperol spritz som består av Aperol, Prosecco og litt soda. Aperol er lite kjent her hjemme men finnes på polet. Det er en ganske alkoholsvak aperitif basert på søte og bitre appelsiner. Det anbefalte blandingsforholdet er 3-2-1, tre deler Prosecco, 2 deler Aperol og en del soda. For min del kan en gjerne kutte ut soda og bruke 3 deler Prosecco og 1 del Aperol.