lørdag 20. juli 2019

Sommer og klassisk dansk mat på Jylland


I år ble det som vanlig besøk i vårt nærmeste naboland i sør. Det er alltid trivelig å besøke Danmark. Min sjåfør og venn Stein kjører en praktisk  og komfortabel Golf GTE som sikret en behagelig og enkel reise sørover på Jylland.  for Denne gangen gikk ferden til et nytt område. Landskapet på Djursland er mere kupert enn vanlige i Danmark, kulturlandskapet med store gårder var et vakkert syn i juli.

Vi overnattet i Ebeltoft (Det gamle rådhuset ovenfor) noe som viste seg å være et klokt valg. Vi var slettes ikke alene som norske besøkene. Byen har en særdeles velbevart gammel bebyggelse. Etter mitt syn er Ebeltoft den mest harmoniske danske by jeg har besøkt.

Når det gjelder det danske kjøkken finnes det heldigvis spisesteder som ivaretar det klassiske danske kjøkken. Som kjent har Danmark og særlig København blitt en destinasjon for gourmeter fra hele verden. Noma er jo aller mest berømt som en unik representant for det nye nordiske kjøkken. Det er likevel flott at det fortsatt finnes spiseteder som serverer  klasiske danske smørbrød og annet til frokost (lunsj).

Vår reise i frokostverdenen begynte allerede i Ålborg på Duus Vinkælder. Menyen var noe endret siden i fjor og deres lunsjanretning ble erstatttet av tre lekre smørbrød.


Ferden gikk videre til Ebeltoft for overnatting på Molskroens strandhotell. Hotellet er moderne med beliggenhet rett ved stranden. Været var flott og det fristet til årets første bad. Deilig klart vann men litt kaldt.

Molskroen er en institusjon, eierene driver tre spisesteder og to overnattingsteder. Topprestauranten Molskroen satser på en stjerne i Michelin med priser deretter. En 4 retters meny med tilhørende viner koster ca. 2500 kr.! På Strandhotellet finnes det et rimeligere Brasseri hvor vi spiste. Mat og service av høy kvalitet. Vi spiste klassisk rødspette og dessert. Fisken var perfekt stekt og av rimelig størrelse.


Vårt besøk i Mols/Ebeltoft inneholdt annet enn bare mat. Besøk på Fregatten Jylland var et høydepunkt. Der deltok vi på en historisk omvisning med en engasjert og dyktig guide. Fregatten deltok i et sjøslag på Helgoland i 1864. Slaget var et ledd i krigen mellom Danmark og Preussen/Østerrike Ungarn. Etter slaget reiste fregatten til Kristiansand hvor de døde ble begravet og sårede fikk pleie. Som en takk til Kristiansand ble en modell av Fregatten Jylland gitt som kirkeskip til Kristiansand domkirke.

Museet har også en helt utmerket spisested hvor vi hadde en lett og rimelig rett av sild til frokost. Både dansker og svensker er betydelig flinkere enn oss når det gjelder sild i ulike variasjoner.






På vår hjemreise  stoppet vi i Aarhus for vårt sedvanlig måltid med stekt flesk med persillesaus. Like velsmakende som vanlig og i rikelig mengder. Det holder egentlig med en gang i året med tanke på midjemålet mitt. De andre gjestene på Raadhus kafeen i Aarhus spiste mest gedigne og fristende smørbrød som kafeens Stjerneskudd.