Jeg er nylig kommet tilbake fra en biltur sørover gjennom Jylland til Wismar i Mecklenburg -Vorpommern. Denne regionen ligger mot Østersjøen og var tidligere en del av DDR. Kjente byer er Rostock, Stralsund og Wismar. Byene var en del av Hansaforbundet med stor rikdom grunnet handel. Området var en del av det svenske riket i noen hundre år. Denne historiske rikdommen ga rom for storslått arkitektur, særlig kirker. De historiske sentrene i Stralsund og Wismar står på UNESCOs liste over vårt kulturelle verdensarv. Vi bodde på et behagelig hotell litt i utkanten av Wismar. I området rundt var det en rekke boligblokker som ble bygd på 50-tallet, nå ganske velholdt med fine grøntområder.
På vår vei sydover hadde vi en overnatting i Ribe, en trivelig velholdt syddansk by som sies å være landets eldste. Det mest unike måltidet i det danske kjøkken er uten tvil frokost som her serveres ved lunsjtider. Tradisjonelle danske kroer og kaffeer tilbyr lekre og omfangsrike smørbrød. Et annet alternativ er frokostanretninger med mange komponenter. Vi rakk en slik frokost i Ålborg på Duus vinkælder med følgende innhold:
Duus anretning
"Marineret sild med karrysalat og æg
Lun rødspættefilet med remoulade og citron
Lille engelsk bøf med bløde løg og surt
2 slags ost med hjemmelavet syltetøj og kiks"
I tillegg deilig brød og annen smakfull følge. Servert i tre omganger til en pris på 168 DDK.
Deilig med en liten dillakevitt og en pils som følge.
Vårt hotell i Wismar hadde en restaurant med et godt kjøkken. Porsjonene som ellers i Tyskland og Danmark var i største laget. En deilig stekt rødspette var større enn dem jeg greier å steke hele i mitt hjemmlige kjøkken, sikkert nesten en kilo før tilbereding!
På torvet i Wismar spiste vi lunsj på en tradisjonsrik restaurant med lokal mat. På Restaurant Schwedenwache valgte vi matjessild. Matjes er jo særlig kjent fra Nederland men er tydeligvis også sesongspise i Mecklenburg-Vorpommern. Tiltalende farge og konsistens, ikke så langt fra vår spekesild men mildere. Matjessild behandles på en litt spesiell måte og gjennomgår en modning før den spises.
Denne restauranten ligger på torvet i Wismar sammen med en rekke andre spisesteder. Bygningene rundt torvet reflekterer byens velstand og betydning i tidligere tider. Som kjent er Tyskland et land med en meget rik øl tradisjon. I andre land er det jo noen få internasjonale giganter som dominerer markedet, Tyskland har beholdt en rekke mindre regionale bryggerier. Et annet felt som imponerer er utvalget i kaker og brød. Lekre kaker men porsjonene er ofte så store at selv en kakemons må melde pass!
På vår hjemtur var det lagt inn to høydepunkter, et kulturelt et et gastronomisk. Vi besøkte Moesgaard Museum sør for Aarhus. Dette antropologiske og kulturhistoriske museet er imponerende på mange måter. Bygningen er storslått og utstillingene imponerer med sitt bruk av moderne teknologi. Her er det appell til både unge og eldre. Av en eller annen grunn er museet lite kjent i Norge. Vår regionale avis Fædrelandsvennen burde formidle informasjon om hvilken storslått attraksjon vi har i vårt nærområde. Årets temautstilling er viet kultur og historie fra Mongolia: På Djengis Khans stepper.
Siste kulinariske høydepunkt har vært en årviss hendelse, det er egentlig nok med en gang i året. Samme måltid hver gang på Raadhuus Kafeen i Aarhus: stekt flesk med persillesaus! Vidunderlig og rikelig, jeg og mitt reisefølge Stein er ikke småspiste men vi har aldri greid å spise opp alt sammen! For dem som syntes dette høres vel tungt ut i sommervarmen finnes det en rekke andre valgmuligheter fra klassiske det danske kjøkkenet.
u
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar