onsdag 14. oktober 2020

Pasta med argentinske villreker

 

Pasta i ulike former er både godt og enkelt, i mitt tilfelle er det som oftest spagetti med min egen kjøttsaus. Denne sausen er knyttet både til Italia og min oppvekst USA  på 60- tallet. Denne gangen presenterer jeg en egen-komponert rett inspirert av hva jeg har spist i Italia særlig Spagetti alle Vongole. 

Her gjør jeg bruk av store ville reker fra Argentina. Våre norske deilige norske reker selges jo nesten bare forhåndskokte, dette gjør dem lite egnet i matlagning. Her ønsker vi mest mulig smak i sausen derfor må rekene være rå. Jeg har kjøpt de argentinske rekene hos Rema som selger dem i løs vekt til en moderat pris. Det som trengs er store og smakfulle rå reker med skall. Jeg er litt skeptisk til rekene vi får fra Østen som er basert på oppdrett. Det kan være at denne skepsisen er overdrevet når det gjelder innholdet av antibiotika og annet. Når det gjelder pasta syntes jeg at en bør velge annet enn spagetti f.eks penne eller rigatoni, i mitt tilfelle brukte jeg en pasta type fra Sicilia som Rema seller Busiati Trapanesi. I Italia er de ganske dogmatiske imot bruk av parmesanost sammen med fisk og skalldyr, jeg syntes kan passe fint.


Pasta med argentinske villreker

Til 4 personer

400 g pasta

600 g villreker fra Argentina, rå

1 dl olivenolje

2 dl vann

3 fedd hvitløk

3 stilker med stangselleri

8 cherrytomater eller lignende

1 dl fløte

Maisennajevner

Salt og pepper

Skrell rekene og ta vare på skallet. Hell 1 dl olivenolje i en stekepanne og stek rekeskallet godt i noen minutter, formålet er å trekke så mye smak som mulig ut av skallet. Tilsett vannet og la dette småkoke i ti minutter. Sil av olje og kraft fra skallene. Finsnitt hvitløk og stangselleri og surr i litt olivenolje i rundt fem minutter. Tilsett kraft og fløte, kok opp og la det småkoke i fem minutter. Pastaen kokes i rikelig med vann etter anvisning på pakken, jeg legger på noen minutter i forhold til det som er angitt. Mens pastaen kokes gjør en ferdig sausen. Del tomatene i to eller fire avhengig av størrrelse og småkok videre i fem minutter. Tilsett maisennajevner slik at sausen får passe konsistens og la dette småkoke i noen minutter. Rekene tilsettes helt til slutt , det trengs bare noen minutter til de er kokt, de skal være gjennomkokt men slettes ikke tørre slik de blir ved for lang koketid. Hell pastaen i et dørslag og så i romslig bolle, hell sausen med rekene i samme bolle og rør sammen. 



fredag 7. august 2020

Enkel blåskjellsuppe med litt inspirasjon fra Thailand

 

Blåskjell er en smakfull og ganske rimelig råvare. Aller best er den deilige kraften en får ved damping av disse skjell. De er utrolige raske å tilberede, 3-4 minutter med rikelig damp i en vid gryte er nok. Denne oppskriften er rask og enkel, den kan tilpasses litt etter hva som finnes i kjøleskapet og hva en liker. I denne versjonen er grønnsakene løk, hvitløk , vårløk og selleri. Jeg har valgt å bruke kokosmelk og litt chili for gi suppen en litt annen preg en de fleste andre tilsvarende supper som bruker fløte. Det er litt arbeid å renske blåskjellene men det sparer gjestene  for mye  griseri. Jeg har også valgt å tilsette en kokt potet i små terninger for at retten skal bli et mer fullstendig måltid. Jeg syntes hvitvin til damping av blåskjellene er best men dette kan erstattes med vann og sitronsaft eller eplesaft. Om ønskelig kan en jevne suppen med litt maisenajevner eller hvetemel. Porsjonen nedenfor passer fint som et måltid for to eller som forrett for fire. Serveres med godt brød


Oppskrift 

Enkel blåskjellsuppe med litt inspirasjon fra Thailand

1 kg friske blåskjell
250 ml kokosmelk
3 stilker stangselleri
1/2 løk
3 middels vårløk
3 fedd hvitløk
1dl tør hvitvin
2 dl vann
Litt olivenolje
(1 middels stor kokt potet)
(1 Thai chili)

Gå over blåskjellene for å sjekke at alle er levende. Snitt hvitløken i tynne skriver og ha den opp i en romslig gryte sammen med vann,  vin og blåskjell. Sett på lokk og damp på høy varme, rist gryten av og til , etter 3-4 minutter burde alle skjellene ha åpnet seg, kast skjell som ikke har åpnet seg. Sett gryten til siden slik at blåskjellene kan bli litt kjøligere. Finhakk løk og selleri og surr i litt olje i rundt 10 minutter i en mindre gryte. Bruk en hullsleiv for å ta blåskjellene ut av gryten. Plukk ut innmaten fra skjellene og legg i en bolle. Spar noen hele skjell til pynt om ønskelig. Hell kraften fra den store gryten over i den mindre og tilsett kokmosmelken. Kok opp og tilsett finhakket chili, hakket vårløk og potet skåret i terninger.  La det småkoke videre i ca fem minutter. Suppen burde ikke trenge salt eller andre krydder. Tilsett blåskjellene rett før servering, NB skal ikke koke

søndag 5. april 2020

Norsk tradisjonsmat i en krevende tid


Disse ukene etter tidsskillet ved den 12 mars har vært utfordrende for oss alle. For min del som pensjonist har vel ikke restriksjonene vært så dramatiske men for andre f.eks. småbarnsfamilier har vel tilværelsen blitt snudd opp ned. En trøst er at de fleste kan være utendørs og at våren er på vei.








Siden de fleste er hjemme og har bedre tid en vanlig kan det kanskje være på sin plass å hente fram klassiske men ofte tidkrevende favoritter. Nedenfor vil jeg foreslå en ukesmeny fra mandag den 6. april til 2. påskedag den 13. april. Det er mest norsk tradisjonsmat men jeg har tatt med en rett fra Hellas og en fra Italia/USA, bacalao må vel regnes som norsk tradisjonskost etterhvert.  To dager med fisk og en vegetarisk dag. Alle oppskriftene er beregnet på 4 personer. Jeg foreslår å steike et helt lammelår 1. Påskedag selv om en ikke er så mange. Etter min mening gir en steik basert på et helt lår det aller beste resultatet. Serveres kald sammen med ratatouille 2. Påskedag og er det fortsatt noe igjen er det deilig som pålegg.

Det er direkte lenker til tidligere innlegg på denne bloggen.

Mandag 6. april

Selv blir jeg aldri lei av mors kjøttkaker servert med tradisjonelt tilbehør




Tirsdag 7. april

Hjemmelaget fiskegrateng smaker herlig, jeg syntes den blir best med rå fisk, bruk gjerne frosne fileter.




Onsdag 8. april

Fylte tomater og paprika på gresk vis, serveres med godt brød




Skjærtorsdag 9. april








Langfredag 10. april

Husk å kjøpe klippfisk senest onsdag !





Påskeaften 11. april

Jeg vil påstå at min oppskrift på kjøttsaus er uslåelig!





1 Påskedag 12. april

For meg og resten av familien er dette høydepunktet når det gjelder påskens måltider. Nå i april er det best å kjøpe et helt frossent lammelår. Jeg har god erfaring med dem fra Gilde. Ikke kjøp et som er for lite, et på rundt 3 kilo vil som regel ha en fin kjøttfylde. I dette tilfelle er det lenke til en oppskrift fra Meny som også har tilbud på lammelår i neste uke







2. Påskedag

Siste dag i påsken foreslår jeg en lettvint middag med rester av lammesteik servert med ratatouille og godt brød. Etter mitt syn smaker lammesteik like bra kaldt som rett fra steikeovnen. 

Ratatouille med kald lammesteik

Denne retten fra Provence er et naturlig følge med lam og smaker deilig. 


Oppskrift

Ratatouille

1 stor løk
1 squash
1 aubergine 
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 boks knuste tomater
2 båter hvitløk (eller flere etter smak!)
1 dl olivenolje
1 ts timian
1 ts oregano
1/2 ts pepper
1 ts salt
1 ts sukker

Del løk, squash, aubergine og paprika i biter på ca. 2x2 cm. Hvitløken finhakkes. Fres i en stekepanne i porsjoner sammen med halvparten av olivenoljen. Legg grønnsakene i en gryte etterhvert som de er stekt. Tilsett de knuste tomatene, timian, oregano, pepper, salt, sukker og resten av olivenoljen. La retten småkoke i 25-30 minutter.

Mine aller beste ønsker til alle i denne påskeuken, utfordringene med koronavirus er store for den enkelte og samfunnet vårt. Jeg har fulgt godt med på de daglige sendingene og jeg syntes det er mye oppløftene mitt i det mørke. Enkeltpersoner , kunstnere, bibliotekene og andre har kastet seg rundt med hjelp til sårbare grupper og tiltak som sprer glede. Vår regjering , opposisjonen i Stortinget og våre helsemyndigheter har vist seg tilliten verdig. 


God Påske til Alle

tirsdag 3. mars 2020

Fra Nord til Sør i India

I februar har jeg vært på reise i India, først 10 dager på rundreise i nord og så 6 rolige dager ved havet sør i Kerala. Også denne gangen var min reise i regi av Albatros reiser. Vi var en gruppe på rundt 30 mennesker i ulik aldre som fikk oppleve utrolig mye på 10 dager. Storslåtte monumenter som Taj Mahal og vill natur med i et tigerreservat (og ja vi fikk se tiger). Vår svenske guide Åsa var suveren og hele opplegget gikk knirkefritt. Ekstra hyggelig viste det seg at vi var fem fra Kristiansand med i gruppen.

India er jo et meget stort og folkerikt land med store kontraster. Dette var min første reise dit og det jeg opplevde er jo bare en smakebit over hva dette subkontinentet kan by på. Først en reise mellom Delhli, Jaipur og Agra og så noen rolige dager nord i Kerala. Som vanlig vil jeg rette fokus på maten. Vår reise i nord inkluderte alle måltider stort sett i form av buffeter. 
Maten var nok tilpasset turister fra vesten, velsmakende med 7-8 ulike retter de fleste vegetariske. Stort sett var det bare en rett med kjøtt nesten alltid kylling. Etter min mening var beste kyllingrett en variant av Butter Chicken. En rett som falt i smak var indisk ost i en kremet spinat saus, Palak Paneer. Etter noen dager spurte jeg guiden om det ville være mulig med en rett med lam, sau eller geit, Åsa innfridde og vi fikk servert en ganske god versjon av Rogan Josh.


Det indiske kjøkken er like variert som landet selv. Noen almenne fakta er at maten ofte er vegetarisk og rikt krydret. Selv om maten inneholder mange krydder er den slettes ikke alltid sterk pga  chili. Basiskosten for millioner består av linsestuing (Dal) sammen med ris eller en type flatbrød gjerne Chapati. Det finnes et utall varianter av brød som er stekt eller fritert. I sør finnes det varianter basert på ris og linser som Dosa


I utgangspunktet kunne en tro at det indiske kjøkken er meget sunt siden det i hovedsak er vegetarisk men det virker som om det er et stort forbruk av søtsaker og fritert mat. Særlig indere i middelklassen ser ut til å være minst like runde som nordmenn. Utvalget når det gjelder søtsaker er enormt,  vi var innenom en spesialbutikk med hundrevis av sorter. De dessertene vi fikk var også ekstremt søte, en variant som gikk igjen var noe som smakte som en smultring i syrupslake (Gulab Jamun)

En bekymring med reise i India er om det er trygt å spise maten i forhold til diaré og andre mageproblemer. I vår gruppe var det bare et par som hadde litt problemer og for meg gikk det helt fint. Bekymringen gjorde likevel at jeg var mer forsiktig enn vanlig når det gjelder salater og gatemat. Ut fra det jeg kunne de er det et rikt og fristende utvalg av rimelige og fargerike retter som selges på gaten for den som tør!


Etter rundreisen i nord hvor høydepunktet var Taj Mahal i Agra fløy jeg og to andre medreisende i over tre timer sørover til det tropiske India i Kerala. Her er språket, klimaet og maten helt ulik hva en finner i nord. Kerala er en spennende delstat i India. Her har det vært dype religiøse og handelsforbindelser til Midtøsten og Europa i hundrevis av år. Det er en stor gruppe kristne (Tomaskristne) som har vært i området lenge før vestlig misjon og mange muslimer i tillegg til hinduer. 


Jeg tilbrakte fem fredelige og avslappende dager på Malabar Ocean Front Resort. Havet var bare noen meter fra rommet med en en lang og deilig strand. Temperaturen i både vann og luft var rundt 30 C døgnet rundt. Slarafenlivet ble bare avbrutt av en dag med sightseeing i en leid bil med sjåfør sammen med Mette og Thor.

Kerala er en delstat med mange fiskere, mange kjenner kanskje til at Norges første større forsøk på u-hjelp var et fiskeriprosjekt i denne delstaten på 50-tallet. Hotellets restauranter tilbød en rekke retter basert på lokal fisk og skalldyr. Jeg prøvde grillet hummer på lokal måte, denne var beskjeden i størrelse og litt tørr men ganske smakfull. Beste rett etter min smak var en mild rekecurry med kokosmelk servert i et bananblad. En ganske utfordrende rett var en meget syrlig og sterk variant med King Fish.

I Norge har jeg spist på en rekke indiske/pakistanske restauranter. I Kristiansand finner vi en av de aller beste Mother India. Naan brødet jeg har fått servert hos Mother India var bedre en alle de variantene jeg spiste på denne turen til India. Når det gjelder min egen matlaging har jeg i liten grad prøvd meg på indiske oppskrifter. Hvis en skal følge indiske oppskrifter kreves det jo en rekke krydder, de skal også enten være hele eller nyinnkjøpte slik at smaken ikke er forsvunnet. Jeg har god erfaring med bruk av ferdige sauser og krydder i serien Saritas. Denne turen har likevel tent min interesse for det indiske kjøkken så jeg tar med en oppskrift på Butter Chicken fra nettstedet og anbefaler kokeboken Saritas India. Så får jeg sette av en dag til å lage dette for gjester, jeg planlegger å bruke lårfilet og ikke kyllingbryst. 



Saritas Butter Chicken