søndag 5. april 2020

Norsk tradisjonsmat i en krevende tid


Disse ukene etter tidsskillet ved den 12 mars har vært utfordrende for oss alle. For min del som pensjonist har vel ikke restriksjonene vært så dramatiske men for andre f.eks. småbarnsfamilier har vel tilværelsen blitt snudd opp ned. En trøst er at de fleste kan være utendørs og at våren er på vei.








Siden de fleste er hjemme og har bedre tid en vanlig kan det kanskje være på sin plass å hente fram klassiske men ofte tidkrevende favoritter. Nedenfor vil jeg foreslå en ukesmeny fra mandag den 6. april til 2. påskedag den 13. april. Det er mest norsk tradisjonsmat men jeg har tatt med en rett fra Hellas og en fra Italia/USA, bacalao må vel regnes som norsk tradisjonskost etterhvert.  To dager med fisk og en vegetarisk dag. Alle oppskriftene er beregnet på 4 personer. Jeg foreslår å steike et helt lammelår 1. Påskedag selv om en ikke er så mange. Etter min mening gir en steik basert på et helt lår det aller beste resultatet. Serveres kald sammen med ratatouille 2. Påskedag og er det fortsatt noe igjen er det deilig som pålegg.

Det er direkte lenker til tidligere innlegg på denne bloggen.

Mandag 6. april

Selv blir jeg aldri lei av mors kjøttkaker servert med tradisjonelt tilbehør




Tirsdag 7. april

Hjemmelaget fiskegrateng smaker herlig, jeg syntes den blir best med rå fisk, bruk gjerne frosne fileter.




Onsdag 8. april

Fylte tomater og paprika på gresk vis, serveres med godt brød




Skjærtorsdag 9. april








Langfredag 10. april

Husk å kjøpe klippfisk senest onsdag !





Påskeaften 11. april

Jeg vil påstå at min oppskrift på kjøttsaus er uslåelig!





1 Påskedag 12. april

For meg og resten av familien er dette høydepunktet når det gjelder påskens måltider. Nå i april er det best å kjøpe et helt frossent lammelår. Jeg har god erfaring med dem fra Gilde. Ikke kjøp et som er for lite, et på rundt 3 kilo vil som regel ha en fin kjøttfylde. I dette tilfelle er det lenke til en oppskrift fra Meny som også har tilbud på lammelår i neste uke







2. Påskedag

Siste dag i påsken foreslår jeg en lettvint middag med rester av lammesteik servert med ratatouille og godt brød. Etter mitt syn smaker lammesteik like bra kaldt som rett fra steikeovnen. 

Ratatouille med kald lammesteik

Denne retten fra Provence er et naturlig følge med lam og smaker deilig. 


Oppskrift

Ratatouille

1 stor løk
1 squash
1 aubergine 
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 boks knuste tomater
2 båter hvitløk (eller flere etter smak!)
1 dl olivenolje
1 ts timian
1 ts oregano
1/2 ts pepper
1 ts salt
1 ts sukker

Del løk, squash, aubergine og paprika i biter på ca. 2x2 cm. Hvitløken finhakkes. Fres i en stekepanne i porsjoner sammen med halvparten av olivenoljen. Legg grønnsakene i en gryte etterhvert som de er stekt. Tilsett de knuste tomatene, timian, oregano, pepper, salt, sukker og resten av olivenoljen. La retten småkoke i 25-30 minutter.

Mine aller beste ønsker til alle i denne påskeuken, utfordringene med koronavirus er store for den enkelte og samfunnet vårt. Jeg har fulgt godt med på de daglige sendingene og jeg syntes det er mye oppløftene mitt i det mørke. Enkeltpersoner , kunstnere, bibliotekene og andre har kastet seg rundt med hjelp til sårbare grupper og tiltak som sprer glede. Vår regjering , opposisjonen i Stortinget og våre helsemyndigheter har vist seg tilliten verdig. 


God Påske til Alle

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar