fredag 19. april 2024

To uker i Japan

Jeg er nylig tilbake fra en en reise i Japan i regi av Albatros. Vi var heldig med vår guide som hadde omfattende kunnskaper om japansk språk og kultur. Reisen var i stor grad basert på kollektivtransport. Vi hadde railpass og jeg tror det ble nærmere 3000 kilometer med det japanske hurtigtoget Shinkansen. Dette var en særdeles behagelig reisemåte.  Stille og med rikelig med plass. Vi var lengst sør på den sørligste av de japanske hovedøyene Kyushu. Fra byen Kagoshima til Osaka er det ca. 920 kilometer. Reisetid med Shinkansen var 4 timer og 15 minutter. Programmet på reisen var ganske tett med med besøk i en rekke Shinto og Buddhisttempler. Min fokus her vil være litt om maten på reisen. Vi var en del som reiste alene og i samarbeid med guiden Hans Jørgen ble det en del fellesmiddager. Særlig to av disse viste seg å bli de mest unike måltidene.


I Kyoto vandret vi litt i gatene rundt hotellet og fant en koreansk barbecue restaurant som hadde en meny med fokus på det unike japanske oksekjøttet. Det mest berømte er kjøtt fra Kobe men det finnes en rekke andre varianter av høy kvalitet fra den særegne rasen Wagyu. Det som er spesielt for dette kjøttet og særlig det av høyest kvalitet A5 er en enestående marmorering. Smaken var nydelig og det var første gang jeg spiste dette.






Siste kveld i Kyoto var en gruppe på ni av oss på jakt etter et spisested uten forhåndsbestilling. Vi fikk plass i et eget fint rom på loftet mot at vi alle tok en litt vel omfattende meny med 8 retter. Alt ble servert nydelig dandert. Høydepunktet var første hovedrett som besto av tre slaks sashimi servert i en eske med tørris under! Ellers vi servert and, svinekjøtt, okseragu med grønnsaker, grillet makrell og tofu i ulike former. Med to øl ble prisen bare rundt 500 kr, det hjelper at japanske yen er en like svak valuta som norske kroner

Ellers er det sushi de fleste tenker på når det er er snakk om japansk mat. Det ble sushi en kveld men ellers mer sashimi som et ledd i et måltid med mange små skåler med ulik innhold som nudler, misosuppe, syltede grønnsaker osv.  En kveld hadde jeg en rimelig middag med ramen som smakte nydelig, bare 100 kr. Prisene utenom hotell er ganske lave i Japan særlig fordi japanske yen er en like svak valuta som norske kroner. 

Jeg har planlagt en reise til Japan i noen år. Det er en meget lang reise og det blir nok bare denne gangen. Mange vakre hager og templer og alt er så reint og velorganisert. Jeg kan likevel styre min begeistring for hektiske storbyer og Tokyo og Osaka er blant verdens største. Utenfor de store byer er naturen både vakker og dramatisk for eksempel på Kyushu.



Til sist en av høydepunktene når det gjelder vakre templer, Kinkaku-ji  Zen Buddhist tempel i Kyoto









1 kommentar:

  1. Gøy å høre Arthur! Du har virkelig fått ett fantastisk minne for livet!🤗

    SvarSlett