lørdag 12. november 2016

Lammeskank i en mørk høsttid

Den er noen virkelig gode grunner til å glede seg over høsten som årstid. I år var det jo uvanlig fint i september med nesten sommertemperaturer. Årstiden byr jo på vakre farger og noen flotte norske råvarer som er på sitt beste. Norsk lammekjøtt er opplagt i verdensklasse med en smak som er preget av norsk utmark.

Lammelår er en opplagt favoritt men denne gangen vil jeg fokuserer på nederste del av låret skanken. Tidligere var denne delen rimelig men nå er den blitt noe av dyreste, jeg har sett priser på over 200 kr. kiloen for lammeskank!
Når jeg kjøper lammelår har jeg begynt å fjerne skanken for å spare den til en senere anledning. I høst har hele lammelår vært tilgjengelig for 80-90 kr kiloen så det er gunstig å kjøpe hele lår.  Hvis en deler låret i leddet er det ikke vanskelig å gjøre dette selv. Braisert lammeskank er langsom mat som krever en del tid men et velsmakende resultat er lett å få til. Størrelsen på lammeskanker varierer en hel del så det er litt vanskelig å angi porsjoner, vanligvis vil det ikke være nødvendig å beregne en skank pr person men kanskje 3 for 4 personer.  Når det gjelder oppskrifter er det fritt fram for å prøve seg med ulike braiseringsvæsker: øl, vin eller kraft.  Jeg synes rotgrønnsaker, hvitløk, løk og kryderurter hører med. Nedenfor er siste variant som er på bildet, gjestene var meget fornøyd med resultatet. 

Braisert lammeskank

Til 4 personer

3 lammeskanker
1/2 sellerirot
3 gullrøter
1 middels løk
3 fedd hvitløk
1 boks vørterøll
timian, salt, pepper

Selleri, gullrot, løk og hvitløk hakkes relativt fint. Lammeskankene meles godt og brunes fint i en romslig stekepanne. Skankene må tilberedes videre i ca. 2 timer enten i en gryte eller ildfast form i ovnen. Ved braisering skal ikke væsken dekke alt men bare nederste del av råvaren, det er viktig med lokk. Legg grønnsakene i gryten, lammeskankene og så ølet, en teskje med timian smaker godt. Grønnsakene og ølet danner en smakfull saus. Smaken bør justeres med salt og pepper, litt soyasaus eller balsamico edikk kan løfte smaken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar