mandag 26. juni 2017

Hjemmelaget fiskegrateng

Fiskegrateng smaker godt og den tradisjonelle varianten alle kjenner er også noe som mange barn elsker. Det finnes en rekke ferdige gratenger på markedet og mange smaker godt. Forbrukerrådet har nylig kartlagt ferdige produkter basert på fisk.  Fiskegrateng burde inneholde en generøs mengde fisk for at den skal både være velsmakende og sunn. Jeg vil også helst se fisk fra våre farvann f.eks. torsk fra Barentshavet og ikke råvare fra Stillehavet. I oversikten fra Forbrukerrådet er det en positiv nyhet at andel med fisk har økt og en del gratenger ligger på rundt 50%.  En av mine favoritter blant ferdigvarer er God gammeldags fiskegrateng denne inneholder 30% torsk. En av produktene som kommer meget bra ut er foreløpig ukjent for meg. Fiskegrateng i serien GodeHav fra Max Mat som er å få kjøpt på Rema inneholder over 50% fisk og er ganske rimelig i pris. I en av mine lokale Rema utsalg var dette alternativet antakeligvis erstattet av fiskegrateng fra Norway Seafoods som inneholder 50% torsk fra de Nordøstlige Atlanterhavet. Jeg vil melde tilbake om hva jeg synes om smaken. 

Å lage fiskegrateng fra bunnen av krever litt tid. Hvis en tar utgangspunkt i rester av kokt fisk eller fersk filet så er arbeidet likevel overkommelig. For smakens skyld vil jeg anbefale bruk av rå filet. Egnede fiskeslag er torsk, sei, lange, lyr osv.  Hvis en bruker rå fisk kan en også bruke ukokt snarkokt makaroni, gjerne den velkjente fra Sopps. Ellers er det mange muligheter for tilsetninger: løk, krydderurter, gressløk, vårløk, purre. I oppskriften nedenfor er den en tradisjonsrik variant med gressløk, makaroni og muskatnøtt. Som alltid smaker det aller best med muskat som er nyrevet. Jeg har et spesialverktøy til dette fra den amerikanske produsenten Microplane som også egner til sitrusskall og parmesanost. 


Hjemmelaget tradisjonell fiskegrateng

Til 4 personer 

500 g  torskefilet, uten skinn og bein 
1 dl  snarkokt makaroni 
3 ss  gressløkk
3 ss  smør 
3 ss  hvetemel 
5 dl  lettmelk 
3 stk  egg 
1 ts  salt 

0,5 ts nykvernet pepper 
0,25 ts  nyrevet muskatnøtt
1 dl  griljermel 


Stek midt i ovnen i ca. 40 minutter

Sett ovnen på 180 C. Kutt fiskefileten i små biter. Skill egg i hviter og plommer. Lag hvit saus av smør, hvetemel og lettmelk. Tilsett makaroni, eggeplommer, salt, pepper, muskat og finhakket gressløk. Pisk eggehviter stive og fold inn i det øvrige. Hell over i en smurt ildfast form. Jeg synes selv at litt flate former også egner seg godt og betyr  noe kortere steketid. Til slutt fordeles griljermel jevnt på toppen. 

For dem som må unngå egg, gluten eller melkeprodukter vil jeg henvise til oppskrifter på følgende side: http://www.allergikokken.no/.  Smør og melk kan erstattes med nøytral olje og fiskekraft. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar