mandag 31. juli 2017

Spinatsuppe med kokt egg

Et lett måltid kan kan være noe så enkelt som spinatsuppe med kokt egg. Jeg husker at min søster tidlig lanserte dette som en grei middag i en tid som fattig student! I dag  er det god tilgang på fersk spinat og om sommeren er det er sesong for kortreist norsk vare.  Suppen nedenfor er en enkel variant som kan serveres som første rett i en større middag eller som et helt måltid med kokt egg og godt brød.

Oppskrifter på spinatsuppe finnes hos mange forfattere også en klassisker som Henriette Schønberg Erken i hennes Stor Kokebok for Større Og Mindre Husholdninger.  Her er suppen også omtalt under sykekost. Spinat kan også byttes ut med unge nesler, jeg gjorde et forsøk med nesler tidligere i sommer men synes nok at spinat smaker best. På den andre side er nesler gratis og like sunne som spinat. Oppskriften nedenfor er enkel uten buljong eller annen kjøttkraft dette bidrar til en rein og klar smak av spinat. 


Spinatsuppe med eller uten kokt egg

Til fire personer som forrett, med kokt egg som et enkelt sommermåltid for to

200 g fersk spinat
3 dl vann
3 dl helmelk
2 ts hvetemel
1/2 ts Trocomare urtesalt
1/4 ts nykvernet pepper
Litt nyrevet muskatnøtt



Spinaten som er i handelen er som regel ferdig vasket hvis en bruker annen spinat må denne skylles godt. Kok egg i 6-8 minutter, avkjøl dem i kaldt vann og skrell. Ha spinaten i en passende gryte sammen med  vannet, kok opp og la småkoke i noen minutter.  Bearbeid med en stavmikser til spinat og vann er finfordelt. Tilsett 2 dl melk, Trocomare, pepper og muskat. Lag en liten jevning med resten av melken og melet og tilsett under omrøring når suppen er kommet i kok. Hvis suppen skal serveres meg egg deles disse i to eller fire. 


Kokebok som er omtalt:

Erken, Henriette Schønberg. Stor Kokebok for Større Og Mindre Husholdninger : Med Illustrationer : Kokning, Bakning, Syltning, Vinlægning, Slagtning, Hermetik, Sykekost, Menuer, Anretning. Kristiania: Aschehoug, 1914.

Bokhylla.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar