Denne retten er noe annet enn de fleste tenker på som fleskepannekake. Det er rett og slett en type omelett eller eggestand som inneholder relativt mye mel og egg. Jeg husker dette som en velsmakende hverdagsmiddag som min mor ofte laget i sommerhalvåret.
Lettsalta flesk av god kvalitet er det heller dårlig tilgang til hos matkjedene. Coop har en variant som er litt tykt skåret og prisen er nesten på nivå med biff! I Sverige er stekeflesk i passende skiver lett tilgjengelig til en rimelig pris. Den jeg brukte sist var dansk fra Tulip, den ble sprø og fin og smakte utmerket. Høy pris og manglende tilgang tyder på at flesk holder på å forsvinne fra de flestes daglige kosthold. Fokus på kalorier og et kosthold med mindre fett har ført til at kyllingbryst er en langt hyppigere gjest i de norske kjøkken enn lettsalta flesk.
Retten er enkel å lage men krever litt tålmodighet, flesket kan til nød erstattes med bacon. Hvis en vil gjøre dette til et mer fullverdig måltid kan en legge et lag med skiver av kokt potet ovenpå flesket. Rikelig med hakket gressløk eller vårløk må til.
Sørlandsk fleskepannekake
Til fire personer
5 skiver med lettsalta flesk eller bacon
5 egg
4 ss hvetemel
3 dl lettmelk
5 ss hakket gressløk eller vårløk
Litt nykvernet pepper
Flesket legges i bunnen av pannen uten overlapp og stekes på frisk varme slik at den blir brun og snues. Varmen settes ned til et ganske lavt nivå. Melk piskes sammen med mel, egg, gressløk, vårløk og pepper. Pannen dekkes med et lokk og fleskepannekaken burde være klar etter ca. 30 minutter. Ideelt sett skal den bli pent brun i bunnen men slettes ikke brent! Deles i fire og serveres med en salat og godt brød.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar