fredag 26. januar 2018

Skreien er kommet!

De første meldingene om gode fangster med Skrei er kommet med de årvisse reportasjene nå sist i NRK fra Husøy i Troms. Forvaltningen av den norsk-russiske bestanden av torsk i Barentshavet har vært en suksess. Vi har del i verdens største bærekraftig fiskeri etter torsk i Lofoten og Troms. Denne flotte ressursen bør vernes for alltid ved at vi sier nei til oljeleting i Lofoten og Vesterålen

Det historisk sett største torskefiskeriet i Newfoundland er fortsatt stengt, bestanden har ikke kommet tilbake etter et kollaps rundt 1990.

Kysttorsken i vårt område ved Skageraks-kysten er dessverre også truet. Det forskes på årsakene med medvirkning av forskere ved Universitetet i Agder i samarbeid med Havforskningsinstituttet. Hvis en tenker kun på bærekraft er torsk fra Barentshavet er det trygeste valget for oss fiskeelskere. Selv tenker jeg også at dette synet må balanseres med støtte til våre lokale fiskere som driver i liten skala. Den største trusselen når det gjelder kysttorsken er faktisk fritidsfiske. 

Fiskeriene i Lofoten og andre deler av Nord-Norge var kilde til den eldste og mest verdifulle eksporten fra Norge i form av tørrfisk og en del senere klippfisk. Denne eksporten er ganske unik og har knyttet ganske tette bånd med de største kundene i Italia, Spania, Portugal og Brasil.  For tørrfisk er Italia råvaren fra Norge i en rekke oppskrifter. Der er det også flere tørrfisk festivaler.

I de senere år er det blitt mye sterkere fokus på eksport av fersk skrei til Sør-Europa. Vi bør også kjenne vår besøkelsestid og kose oss med Skrei i sesongen. Tradisjonelt i Nord-Norge skal fisken serveres sammen med lever og rogn. I eldre tid var nok smør eller bacon for dyrt til hverdags og en mølje med lever måtte tjene som saus. Jeg tilbredte et enkelt Skrei måltid nylig med lever som ble surret sammen med pepper, laurbærblad og eddik.  Neste gang tror jeg det blir uten lever jeg syntes at transmaken ble litt for mektig. Ingen egen oppskrift denne gangen men en lenke til Godfisk.

Når det gjelder torskens kulturhistorie er vil jeg sterk anbefale en bok av Mark Kurlansky, den norske utgaven har et fint tillegg med særlig tanke på norske forhold av Kjell Olav Nilsen. Den norske utgaven er utsolgt fra forlaget og jeg fant bare danske og svenske utgaver på antikvar.net. Den engelske utgavenkan enkelt kjøpes via Amazon. Vi får trøste oss med at den  norske utgaven er tilgjengelig fra Nasjonalbiblioteket via bokhylla.no

Kurlansky, M., & Jensen, K. (2000). Torsk : En biografi om fisken som forandret verden. Oslo: Stenersens forl.   Bokhylla.no



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar