Jeg fortsetter å utforske en del tradisjonsretter som jeg husker fra barnehjemmet. Noe jeg aldri har prøvd på tidligere er fylt kålhode. Min mor laget dette en del på tidlig 70 tall og jeg prøvde meg med en variant nylig. Jeg er i tvil om dette blir noe jeg kommer til å lage så ofte. Det er noe litt magisk og tiltrekkende med retter hvor noe skal fylles, jeg tenker særlig på kalkun, and og kylling. En imponerende servering som jeg har laget en del ganger er å fjerne skroget helt slik at en kylling eller and kan skjæres opp i elegante skiver. Dette forsøkte jeg første gang med en kylling, i denne perioden var jeg ganske blakk på grunn av stor gjeld på min første leilighet. Jeg ba pent om en fersk kylling som ikke var grillet og gikk til verks som kirurg med illustrasjonene i en kokebok til hjelp. Gjestene ble imponert !
I dette tilfelle var det en viss grad av eksperimentering siden jeg ikke fant en oppskrift. Jeg brukte kjøttdeig av svin, med et egg, hvitløk og løk. Min mor brukte nok heller ferdig medisterfarse eller bolledeig. Hvis jeg skal lage dette flere ganger tror jeg vil velge enkleste løsning og bruke ferdig farse.
Ellers er det ganske lett å skjære av nederste del av et middelstort kålhode for så å hule det ut slik at det blir plass til farsen. Lokket settes på og bindes på på plass med hyssing. Det fylte kålhode må trekke i en større gryte i ca 1,5 time. Jeg laget sursøtt løksaus som til fersk kjøtt og suppe, denne sausen faller i smak hos de fleste og bør brukes i flere sammenhenger. Jeg brukte kraft fra kålgrytten. Min oppskrift følger nedenfor. Jeg laget surkål av kålhodets indre, det ville være for galt å kaste det!
Fylt kålhode
Til fire personer
Et middelstort kålhode
400 gr. fersk medisterfarse
Skjær av nederste del av kålhode. Bruk en liten skarp kniv og en skje for å hule ut kålhodet slik at det blir plass til farsen. Fylt kålhode slik at det blir litt luft og sett på bunen. Surres godt med hyssing og trekkes i lettsaltet vann i 90 minutter.
Løksaus
2 ss smør
1 ss mel
1 middelstor løk
5 dl kraft
2 ss hvitvinsedikk
2 ss sukker
litt salt og pepper
Finhakk løk og surr på svak varme i smøret i 15 min. Tilsett mel og spe gradvis med kraft.
La sausen småkoke i 20 minutter. Tilsett edikk og sukker, salt og pepper
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar