onsdag 5. mai 2021

Sursøt Bønnesuppe fra Sørlandet

 

Dette er en rett som min far laget og som har vært omtalt en rekke ganger med lengsel men som jeg bare har laget noen få ganger selv. Sursøtt bønnesuppe ser ut til å være en ganske lokal rett med utbredelse i Grimstad og kanskje helst i Landvik. 

Det finnes en oppskrift på nettstedet Norsk tradisjonsmat som publiseres av Norges bygdekvinnelag, flott initiativ!

Det som er litt unikt for denne suppen er at den inneholder sukker og edikk slik at den framtrer som sursøt. Dette er jo ikke ukjent for de fleste, vi er jo ganske vant til tomatbønner på boks.

I denne oppskriften skal det være gammeldagse brune bønner. Dette kan faktisk være en liten utfordring. Selv hadde jeg en pakke med tørre brune bønner merket Eldorado. Det virker som kjedebutikkene har kuttet dette produktet de siste årene. Nå skal alle tydeligvis ha bønner som er klare til bruk. Tørre bønner finner en i rikelige mengder på de lokale innvandrer- eller helsekost butikkene. Når det gjelder kjøttet brukte jeg røkt svinekam andre alternativer er bayonneskinke eller lettsalta og røykt svineknoke. Hvis en velger å bruke røykt svinekam eller bayonneskinke kan det bli en litt finere middag hvor suppen serveres først og så kjøttet med følge av poteter og en god saus f.eks. løksaus.  Mengden vann kan varieres men vi liker suppen litt tykk. Jeg syntes at en spiseskje tomatpure gjør seg godt i suppa. I oppskriften fra Norsk tradisjonsmat tilsettes edikk og sukker rett i gryten hos oss har det vært vanlig at den enkelte tilsetter edikk og sukker etter smak ved bordet.


Oppskrift

Sursøt bønnesuppe fra Sørlandet

500 g tørre brune bønner

1 røykt svineknoke

2 l vann

1 stor løk

gulrøtter

1/2 middels sellerirot

1 ss tomatpure

Bønnene legges i rikelig med vann dagen før. Før tilberedning helles vannet av og bønnene skylles godt. Settes til kok sammen med svineknoken og finsnittet løk, tomatpure og nytt friskt vann. Etter 1,5 time tas svineknoken opp renses for svor og fett, deles opp i passelige biter og tilsettes suppen. Legg i sellerirot og gulrot i små terninger. La suppen småkoke i 30 minutter til. Hvis konsistensen er for tykk kan suppen tynnes med litt vann. Tilsmakes med salt og pepper. Serveres sammen gode rundstykker. Edikk og sukker tilsettes av den enkelte etter ønske. Jeg syntes fransk vinedikk er best. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar