Selv med en deilig Indian Summer i september må vi innse er vi er nå har nådd høsten. For den matinteresserte er høsten en deilig tid med sesongvarer som norske rotgrønnsaker, frukt og ikke minst lammekjøtt. En del av våre tradisjonelle matretter passer også best i en årstid hvor vi tilbringer mer tid innendørs og hvor temperaturene er litt lavere.
Ertesuppe passer meget godt å lage en stor porsjon av. Selv om en forseggjort ertesuppe meget godt kan være gjestebudsmat er det vel for de fleste en hverdagsrett, for min del helst sammen med pannekaker. Oppskriften nedenfor er for en stor porsjon. Det er tidkrevende å lage ertesuppe så etter min mening bør en lage en stor porsjon slik at en kan servere ferdig ertesuppe til en hverdagsmiddag når det trengs. Ertesuppe kan opplagt være vegetarisk den nedenfor er den tradisjonelle norske og basert på kraft fra en svineknoke. Suppen er tilført et utvalg av høstens deilige norske rotgrønnsaker. Jeg liker ertesuppe som er litt tykk og fyldig så oppskriften inneholder flere erter enn en del andre.
Oppskrift
Tradisjonell norsk ertesuppe
1 svineknoke på ca. 1,3 kilo, lettsaltet eller røykt
750 g. tørre gule erte
1 stor løk
4 middels store gulrøtter
1 liten sellerirot
1/2 middels kålrot
2 ts. timian
salt og pepper
4-5 liter vann
Ertene legges i rikelig med vann kvelden før, husk at de utvider seg kraftig så sørg for et kar som er tilstrekkelig stort. Svineknoken legges i en romslig gryte, det kan være klokt å dele knoken i to deler på langs slik at det blir lettere å dekke med vann. Bløtevann til ertene helles ut, ertene legges i gryten sammen med knoken. Fyll på vann slik at det såvidt dekker knoken. Løken deles i grove terninger og legges i gryta sammen med timian. Kok opp og la det småkoke såvidt i ca. to timer. Ta opp knoken og skjær bort svor, brusk og fett. Kjøttet skjæres i små terninger og legges tilbake i suppen. Gullrøtter, sellerirot og kålrot deles i fine terninger og tilsettes suppen. Kok videre i rundt 20 minutter. Smakes til med salt og pepper
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar