søndag 25. september 2022

Frikadeller eller medisterkaker?

 

Jeg har tidligere skrevet litt utførlig om kjøttkaker. Jeg kjøpte en matkasse fra Fritt & Vilt i Kristiansand for en tid tilbake, det siste jeg hadde igjen var svinekjøttdeig av frilandsgris.  Med dette utgangspunktet laget jeg danske frikadeller. Oppskriftene jeg har sett varier betydelig og forskjellen mellom våre norsker medisterkaker og  frikadeller er små. Jeg har sett på en del oppskrifter på Internett og til forskjell fra våre medisterkaker er det ikke krydder som muskat og ingefær i danske frikadeller. Våre medisterkaker  serveres oftest som en del av Julematen mens  frikadeller er en hverdagsrett fra det tradisjonelle danske kjøkkenet. 

Jeg kjøpte en matkasse fra Fritt & Vilt for en tid tilbake, det siste jeg har igjen var svinekjøttdeig av frilandsgris.  Dette var utgangspunktet for at jeg laget danske frikadeller. Oppskriftene jeg har sett varier betydelig og forskjellen mellom norsker medisterkaker og  frikadeller er små. Jeg har sett på en del oppskrifter på Internett og til forskjell fra våre medisterkaker er det ikke krydder som muskat og ingefær i danke frikadeller. Medisterkaker  serveres oftest som en del av Julematen mens  frikadeller er en hverdagsrett fra det tradisjonelle danske kjøkkenet. 

Oppskriften nedenfor bygger på oppskriften i  Bent Stiansens bok "Stiansen til hverdags" Anettes frikadeller. Istedenfor 600 gram svinekjøttdeig hadde jeg 500 gram. Jeg har redusert saltmengden til to strøkne teskjeer og løk til en halv løk.

Anettes frikadeller med noen tilpasninger

500 gr. kjøttdeig av svin
1/2 løk
2 strøkne ts. salt
1 ts. pepper
1 s. mel
2 små egg
1/2 dl. melk

2 s. nøytral olje
2 s. meierismør 

Finhakk løken.Tilsett så salt og rør til deigen er seig. Tilsett så resten av ingrediensene og rør godt sammen. Behovet for melk kan variere. Form fine litt runde kaker gjerne med skje som er dyppet i vann.

Bruk varm panne men pass på at det ikke brenner seg. Frikadellene skal stekes i tre til fire minutter. Som saus kan en velge en av de mange gode ferdigsausene som finnes f.eks. Kantarell og soppsaus fra Toro.

Kilde: Stiansen, & Brun, C. (2004). Stiansen til hverdags (2. utg., p. 287). Dinamo.
                               Norli:





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar