Mat i Andalusia - fisk og skalldyr
Jeg er nylig tilbake fra tre i uker i det sørligste Spania, Andalusia. Det er jo deilig med et avbrekk i den norske vinteren og Andalusia er passe nært med et ganske behagelig klima også om vinteren. Temperaturen ved kysten kommer ofte opp i ca. 20 C på solskinnsdager og minimumstemperaturene temperaturene er sjelden under 10 C.
Bildet ovenfor er fra markedshallen i Malaga, et eldorado for matinteresserte. Her det et rikt utvalg av utsalg for fisk, kjøtt, grønnsaker, frukt, ost mv. Omfanget og kvaliteten er ikke langt unna det mye mer berømte markedet i Barcelona , La Boqueria . Spanjolene er jo meget glad i fisk, forbruket pr innbygger er blant de høyeste i verden. Siden fiskebestanden i Middelhavet er sterkt redusert fraktes mye fisk og skalldyr fra havnene i det nordlige Spania til nesten hver krik og krok i landet. I Spania er kokkene i Andalusia berømte for sin evne til perfekt frityr av de mange ansjoser, sardiner og andre småfisk. Som hovedrett oftest for minst 2 personer er pescaíto frito et variert utvalg av ulike ganske små fisk, akkar og reker noe alle bør bestille ved besøk i Malaga. Sammen med en felles salat og noen poteter er dette et velsmakende måltid som er rikelig for to personer. På en folkelig restaurant med fokus på fisk som Marisqueria Plaza Marina i Nerja koster et slikt måltid med noen glass vin godt under 20 euro
En spesialitet som er smakfull, sunn, rimelig og meget bærkraftig i forhold til fiskebestanden i middelhavet er sardiner grillet på spidd . Dette tilbys særlig av spisesteder som ligger rett ved en strand, bildet til høyre er tatt i år ved bydelen La Malagueta i Malaga. Dette er også et rimelig valg 2-3 euro for 4 sardiner.
Skall- og bløtdyr av alle slag er meget populært og utvalget overgår det vi ser her hjemme. Alle navnene kan være litt forvirrende, noen har flere navn. En av mine favoritter er meget små akkar som serveres fritert i olivenolje. Disse kan gå under følgende navn: calamarcitos, chopitos, pulpitos og puntillas. Reker og sjøkreps finnes i mange varianter men jeg synes nok at lokale ferske reker fra Sørlandet er vel så gode som dem jeg spiste i Spania. Våre er ikke minst enklere å skrelle, de kokte rekene jeg spiste i Spania hadde et skall som var vrien å få av!
Innlegg følger om Tapas og de ulike varianter av spansk spekeskinke, Jamon.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar