mandag 23. mai 2016

Sørlandsk forsommer i et måltid - stekt makrell med rabarbarasuppe

Det er vel ingen måltider som å så knyttet til fornemmelser om sommer på Sørlandet som stekt makrell med rabarbarasuppe som dessert. Begge råvarene er i høyeste grad knyttet til sesonger. 

Makrellen som blir fisket av lokale fiskere er vanligvis ikke nær kysten før mai/juni og rabarbara er mest egnet til mat tidlig før den blir alt for storvokst. I våre dager er nok makrell som er fisket langt ut i Nordsjøen tilgjengelig en del tidligere men prisen er høy. I enkelte tilfeller finnes det makrell som har overvintret, denne bør unngås kvaliteten er elendig. Et slikt måltid er enkelt og krever ikke mye arbeid.

Fiskehandlere og betjente fiskedisker med kompetent betjening vil kunne filetere makrellen slik at du slipper illeluktende fiskeavfall hjemme. Ellers er det meget enkelt å filetere makrellen selv. Noen ganger er småmakrell eller pir tilgjengelig. Disse er best å steke hele gjerne med persille i buken. Agurksalat, rømme og nye poteter er fint følge til makrell.  Etter filetering deles fileten i to eller tre stykker alt etter størrelse. Før steking vendes filetene i vanlig hvetemel blandet med litt salt og pepper. 

Ved steking vil jeg anbefale en blanding av olje og smør. Varmen skal være middelsterk, pass på at makrellen ikke blir brent. Ca. 2 minutter på hver side burde være tilstrekkelig. 

Deilig lyserød og kald rabarbarasuppe er en selvsagt avslutning på måltidet













Rabarbarasuppe

Til fire personer

 200 gram rabarbra
 750 ml vann
 150 gram sukker
 1 spisekje potetmel

Vask og skrell rabararen hvis det er grov. Del i passelig biter. Kok opp sammen med vann og sukker i 5-10 minutter til den begynner å gå i stykker. Tilsett potetmel utrørt i litt vann, kok opp.  Ekte vanilije er deilig å tilsette suppen, noen liker kanel men ikke jeg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar