En enkel og smakfull rett til Jul & Nyttår. I mange år har jeg laget dette også fordi to av mine beste venner med familie setter stor pris på en spiselig gave i fobindelse med Julen.
Min første inspirasjon til å lage denne parfaiten var en beskrivelse i en de tidlige bøkene til Elizabeth David. I hennes bok Summer Cooking fra 1955 er dette beskrevet som en pâté. Jeg vil nok heller beskrive den som en mousse eller helst parfait siden konsistensen ligner mye på en type frossen dessert eller iskrem.
Min versjon har blitt til gjennom en del år og er enkel å få til. Oppskriften kan tilpasses den enkeltes smak. Det hele er gjort i løp av godt under en time. Det kan være utfordrende å finne kyllinglever i en del butikker. Prior har levert frossen kyllinglever i pakninger på 500 gr. men produktet kan være vanskelig å finne. I år kjøpte jeg en pakning på 300 gr. med frossen kyllinglever fra Danmark i en av byens innvandrerbutikker. Leveren var av fin kvalitet og godt renset. Parfaiten fylles i en pen beholder, jeg har brukt fransk porselen fra Pillivuyt i en del år. I steden for portvin kan en også bruke cognac, akevitt eller kirsebærsyltetøy som alternativ.
Kyllingleverparfait
250 gr. kyllinglever skylt og uten væske
250 gr. smør
100 gr. finhakket løk
1 fedd hvitløk
1/4 ts allehånde
1/4 ts nymalt pepper
1/4 ts salt
En anelse nyrevet muskat
1 ss med portvin
Gelélokk
2 ss portvin
2 ss balsamico eddik
2 ts med soyasaus
4 ss med vann
1 ts med gelantinpulver
La smøret ligge ute til det når romtemperatur. Tilsett finhakket løk og hvitløk til 50 gr. av smøret og stek på lav varme til løken er blank. Tilsett kyllinglever og øk varmen litt. Leveren stekes til den er lett rosa inni. Krydder og portvin tilsettes. Blandlingen helles over i en bolle sammen med resten av smøret og jevnes fint med en stavmikser evt. i en hurtigmikser. Hell blandingen over i to små former og sett dem i kjøleskapet til de blir helt avkjølt. Geléen som er beskrevet ovenfor helles på som et lokk når parfaiten er helt kald. Alternativt kan toppen dekkes med klarnet smør eller gåsefett hvis en skulle ha det.
Mer om Elizabeth David
Elizabeth David var en pioner når det gjelder å introdusere britiske lesere for matkultur fra Frankrike og Italia. I et Storbritannia som enda var preget av rasjonering etter andre verdenskrig nådde hun store lesergrupper med lys og matglede. Hun var ansvarlig for en rekke kokebøker med dypt personlig preg som fortsatt er høyst lesbare. Hennes største og mest anvendelige verk er nok French Provincial Cooking med første utgave fra 1960. En ny og oppdatert utgave er lett tilgjengelig hos Tanum.
lørdag 23. desember 2017
onsdag 22. november 2017
South Petherton a Village in Somerset
I was fortunate to spend some weeks in a village that once was a town in Southern England. South Petherton is close to the the city of Exeter but visitors would do wise to rent a car as travel by rail and buss is relatively cumbersome. I rented a cottage for a few weeks and my hosts Charles and Thyra Frumer were the best one could hope for. The location of this cottage was also ideal for someone interested in cooking and local produce. Somerset is one of the areas in Great Britain where cider is produced and I visited a traditional producer of cider by cycle one day.
The centre of this village is in many ways a pub or local where everyone is wished welcome. This pub the Brewers Arms has been awarded prizes for its excellent selection of Real Ales . The food was also excellent especially a North African rendition of Moroccan Lamb.
The village is also blessed with a beautiful Anglican church at its centre. I was fortunate to be there when a gospel choir held a performance. There is an artisanal baker and butcher. I purchased some venison that seemed somewhat neutral in taste in comparison to Norwegian reindeer.
Provender is a smart and well run café and store that has a selection that is matched by few stores in Norway. The Cheese selection was excellent and I purchased some cave aged Gruyere to take home.
All in all my stay was pleasant. Everyone was friendly and open regarding a visitor from Norway.
I hope to visit again some time and have recommended a stay to friends who would like to spend time in a beautiful and friendly village close to the great Cathedral city of Exeter.
fredag 29. september 2017
Lammefrikassé
Lammefrikassé er etter hvert blitt en tradisjonell norsk rett men en kan anta utgangspunktet kan ha vært kjøkkenet i land som Italia og Frankrike. I Frankrike finnes det ulike varianter av blanquette og navarin som er basert på lamme- eller fårekjøtt, fløte og grønnsaker. Vår norske lammefrikassé er noe annerledes, min vanlige tidlige autoritet Henriette Schønberg Erten har med en oppskrift som bygger på franske forbilder (s. 241).
Hvis vi går fram til idag er det mange kjente kokker og formidlere av norske mattradisjoner som har med en oppskrift. Den klassiske Rutede Kokeboken med Ingrid Espelid Hovig som redaktør har med en oppskrift hvor kjøttet og grønnsakene serveres hver for seg (s. 305) . En tiltalende og detaljert oppskrift finnes i Bent Stiansens kokebok Stiansen til hverdags; Lettvint lammefrikassé laget over to dager (s. 172). Min oppskrift nedenfor er inspirert av hva som var vanlig i mitt barndomshjem men også oppskriften i Stiansen til hverdags. I denne versjonen har jeg også tatt hensyn til dem som er rammet av cøliaki eller en annen form for glutenintoleranse. Vanligvis ville jeg nok ha brukt litt hvetemel for å jevne sausen.
Lammefrikassé
Til fire personer
1,2 kilo lammebog
2 løk
2 purrer
2 persillerøtter
3 gullrøtter
200 gr. sellerirot
1 dl fløte
salt og nymalt pepper
1 ss sitronsaft
5 ss lys Maisena jevner
2 ss hakket persille eller sellerigrønt
Gi kjøttet et kort oppkok i rikelig med vann, legg det i et dørslag og skyll grundig. Kok opp i nytt vann (8 dl). Småkoker i ca. to timer. Ta ut kjøttet, ved behov kan kraften siles en kan også fjerne noe bein. Rotgrønnsakene deles i litt store biter. Løk relativt grovt. Det ytterste av purren fjernes, skyll resten av det grønne godt for å fjerne jord. Hell kraften tilbake i gryten , tilsett fløten og grønnsakene og kok opp. Etter 15 minutter kan kjøttet legges tilbake. Smakes til med sitron, salt og pepper.
Kokebøker som er omtalt
Erken, Henriette Schønberg. Stor Kokebok for Større Og Mindre Husholdninger : Med Illustrationer : Kokning, Bakning, Syltning, Vinlægning, Slagtning, Hermetik, Sykekost, Menuer, Anretning. Kristiania: Aschehoug, 1914.
Bokhylla.no
Jardhammar, Kent, og Ingrid Espelid Hovig. Den Rutete Kokeboken. 6. utg. Oslo: Gyldendal, 2006
Stiansen, Bent og Christian Brun. Stiansen til hverdags Lysaker: Dinamo, 2004.
Etiketter:
Lam,
Lammefrikassé,
Oppskrifter,
Tradisjonsmat
lørdag 16. september 2017
Fårikål tid!
Bilde i november!
En av de store gledene ved høsten er sesongens råvarer som på forunderlig vis passer til de litt mørkere og kjøligere høstkveldene. Fårikål er flere ganger blitt kåret til Norges nasjonalrett , retten har egen hjemmeside http://www.farikal.no/
Norsk lammekjøtt er jo i verdensklasse og i en enkel kombinasjon med norsk høstkål, litt vann, pepper og salt er sluttresulatet en meget velsmakende rett. Som med all annen tradisjonskost er det ulike syn på en del viktige detaljer. Synspunktene samsvarer ofte med hva en er vant til fra oppvekst og mors matlaging.
I en nyere kokebok fra 2008 med Andreas Viestad som forfatter er det fortsatt jevning men med en mer moderat koketid på 2 timer. I dag presenterte Trond Moi sin nye kokebok i en bokhandel på Markens i Kristiansand. Jeg var heldig og fikk en signert utgave av boken og en hyggelig samtale med forfatteren , kokken og en av gründerene av Bølgen & Moi. Jeg har så vidt tittet på boken (den inneholder ikke noen oppskrift på fårikål) Jeg lurte litt på hans syn når det gjelder fårikål, han synes at en bør strø litt mel mellom lagene, at en bør bruke lammekjøtt og en koketid på ca. 2 timer er mest passelig.
I mitt barndomshjem var fårikål vanlig og etterlengtet mat om høsten. Som regel av ulike stykningsdeler solgt under betegnelsen fårikålkjøtt. I heldige tilfeller inneholder jo fårikålkjøtt ganske mange koteletter som ellers selges til en ganske stiv pris. Ved senere serveringer var ofte mengden med lammekjøtt ganske beskjeden og en kunne supplerer ved å legge i en medisterpølse! Fårikål var alltid jevnet og kokt såpass lenge at kålen var ganske myk og utflytende men slettes ikke brun. Nedenfor er det en variant med lammebog som utgangspunkt, jeg synes dette gir et velsmakende, litt magrere og festligere resultat. Jeg har gitt slipp på hele pepperkorn og synes nymalt pepper gir best resultat
Fårikål
Til fire personer
1kg lammebog i skiver (minst en skive pr. person)
11/2 kg kål skåret i smale båter
1 ts nymalt pepper
2 ts salt
2 spiseskjeer hvetemel
4 dl vann
Kjøttet legges i en gryte som rommer minst 5 liter. Tilsett salt og 3,5 dl vann. Kok opp kjøttet og skum. La det trekke videre i 1 time. Hell av og sil kraften. Legg Kjøtt og kål lagvis, hell over kraften og tilsett pepper. Kok opp og la det småkoke i 1 time. Rør melet sammen med 1/2 dl vann og tilsett gryten som gis et oppkok og koker i 10 minutter til. Serveres med kokete poteter
Kokebøkene som er omtalt:
Erken, Henriette Schønberg. Stor Kokebok for Større Og Mindre Husholdninger : Med Illustrationer : Kokning, Bakning, Syltning, Vinlægning, Slagtning, Hermetik, Sykekost, Menuer, Anretning. Kristiania: Aschehoug, 1914.
Bokhylla.no
En av de store gledene ved høsten er sesongens råvarer som på forunderlig vis passer til de litt mørkere og kjøligere høstkveldene. Fårikål er flere ganger blitt kåret til Norges nasjonalrett , retten har egen hjemmeside http://www.farikal.no/
Norsk lammekjøtt er jo i verdensklasse og i en enkel kombinasjon med norsk høstkål, litt vann, pepper og salt er sluttresulatet en meget velsmakende rett. Som med all annen tradisjonskost er det ulike syn på en del viktige detaljer. Synspunktene samsvarer ofte med hva en er vant til fra oppvekst og mors matlaging.
- Skal kjøttet være lam eller sau?
- Hvilke stykningsdeler skal brukes?
- Hvordan skal kålen deles?
- Skal en bruke jevning eller skal fårikålen være tyntflytende?
- Hvor lenge skal retten koke?
I en nyere kokebok fra 2008 med Andreas Viestad som forfatter er det fortsatt jevning men med en mer moderat koketid på 2 timer. I dag presenterte Trond Moi sin nye kokebok i en bokhandel på Markens i Kristiansand. Jeg var heldig og fikk en signert utgave av boken og en hyggelig samtale med forfatteren , kokken og en av gründerene av Bølgen & Moi. Jeg har så vidt tittet på boken (den inneholder ikke noen oppskrift på fårikål) Jeg lurte litt på hans syn når det gjelder fårikål, han synes at en bør strø litt mel mellom lagene, at en bør bruke lammekjøtt og en koketid på ca. 2 timer er mest passelig.
I mitt barndomshjem var fårikål vanlig og etterlengtet mat om høsten. Som regel av ulike stykningsdeler solgt under betegnelsen fårikålkjøtt. I heldige tilfeller inneholder jo fårikålkjøtt ganske mange koteletter som ellers selges til en ganske stiv pris. Ved senere serveringer var ofte mengden med lammekjøtt ganske beskjeden og en kunne supplerer ved å legge i en medisterpølse! Fårikål var alltid jevnet og kokt såpass lenge at kålen var ganske myk og utflytende men slettes ikke brun. Nedenfor er det en variant med lammebog som utgangspunkt, jeg synes dette gir et velsmakende, litt magrere og festligere resultat. Jeg har gitt slipp på hele pepperkorn og synes nymalt pepper gir best resultat
Fårikål
Til fire personer
1kg lammebog i skiver (minst en skive pr. person)
11/2 kg kål skåret i smale båter
1 ts nymalt pepper
2 ts salt
2 spiseskjeer hvetemel
4 dl vann
Kjøttet legges i en gryte som rommer minst 5 liter. Tilsett salt og 3,5 dl vann. Kok opp kjøttet og skum. La det trekke videre i 1 time. Hell av og sil kraften. Legg Kjøtt og kål lagvis, hell over kraften og tilsett pepper. Kok opp og la det småkoke i 1 time. Rør melet sammen med 1/2 dl vann og tilsett gryten som gis et oppkok og koker i 10 minutter til. Serveres med kokete poteter
Kokebøkene som er omtalt:
Erken, Henriette Schønberg. Stor Kokebok for Større Og Mindre Husholdninger : Med Illustrationer : Kokning, Bakning, Syltning, Vinlægning, Slagtning, Hermetik, Sykekost, Menuer, Anretning. Kristiania: Aschehoug, 1914.
Bokhylla.no
Viestad, A., & Randem, M. (2008). Norsk mat med Andreas Viestad. Oslo: Cappelen Damm
Moi, T., & Hetland, P. (2017). Hjemme hos Trond Moi : Kokkens egne favorittoppskrifter. Bergen: Vigmostad & Bjørke.
Etiketter:
Fårikål,
Høst,
Lam,
Oppskrifter,
Tradisjonsmat
tirsdag 8. august 2017
Asiatisk kyllingsuppe med eggnudler
Pho er en vietnamesisk nuddelsuppe som er omtalt tidligere, det finnes også en rekke andre supper i asiasiske land hvor nudler inngår. Jeg har etterhvert landet på en variant som er enkel og velsmakende og som henter inspirasjon fra supper i Thailand og Kina.
Jeg foretrekker eggnudler som en kan kjøpe enten i velassorterte matbutikker eller helst i asiabutikker. I Kristiansand har vi Vung Tau ent utmerket internasjonalt supermarked som fører en rekke nuddelvarianter.
I denne suppen kan en bruke de grønnsakene som finnes i kjøleskapet eller hagen. Jeg synes selleri, hvitløk og vårløk eller purre er nødvendige. Gulrøtter, fersk chili og diverse urter som koriander og persille er fint. Mitt utgangspunkt har gjerne vært skroget av en kylling enten fersk, grillet eller stekt. Dette gir som regel rikelig med kraft til to personer. Jeg pleier å legge skroget i en passelig gryte, koke i 15-20 minutter for så å fjerne kjøttet. Bein og eventuelt skinn koker videre i 20 minutter til. Sil fra bein og annet. Tilsett rotgrønnsaker og hvitløk. Tilsett vårløk, chili og eggnudler og så kjøttet til slutt. Suppen smakes til med pepper og fiskesaus. Ingen formell oppskrift denne gang. Når det gjelder mengde kan en tenke på 1 gullrot, 1 stilk stangselleri og 2 fedd hvitløk pr person. Chili og fiskesaus etter eget ønske.
Jeg foretrekker eggnudler som en kan kjøpe enten i velassorterte matbutikker eller helst i asiabutikker. I Kristiansand har vi Vung Tau ent utmerket internasjonalt supermarked som fører en rekke nuddelvarianter.
I denne suppen kan en bruke de grønnsakene som finnes i kjøleskapet eller hagen. Jeg synes selleri, hvitløk og vårløk eller purre er nødvendige. Gulrøtter, fersk chili og diverse urter som koriander og persille er fint. Mitt utgangspunkt har gjerne vært skroget av en kylling enten fersk, grillet eller stekt. Dette gir som regel rikelig med kraft til to personer. Jeg pleier å legge skroget i en passelig gryte, koke i 15-20 minutter for så å fjerne kjøttet. Bein og eventuelt skinn koker videre i 20 minutter til. Sil fra bein og annet. Tilsett rotgrønnsaker og hvitløk. Tilsett vårløk, chili og eggnudler og så kjøttet til slutt. Suppen smakes til med pepper og fiskesaus. Ingen formell oppskrift denne gang. Når det gjelder mengde kan en tenke på 1 gullrot, 1 stilk stangselleri og 2 fedd hvitløk pr person. Chili og fiskesaus etter eget ønske.
mandag 31. juli 2017
Spinatsuppe med kokt egg
Et lett måltid kan kan være noe så enkelt som spinatsuppe med kokt egg. Jeg husker at min søster tidlig lanserte dette som en grei middag i en tid som fattig student! I dag er det god tilgang på fersk spinat og om sommeren er det er sesong for kortreist norsk vare. Suppen nedenfor er en enkel variant som kan serveres som første rett i en større middag eller som et helt måltid med kokt egg og godt brød.
Oppskrifter på spinatsuppe finnes hos mange forfattere også en klassisker som Henriette Schønberg Erken i hennes Stor Kokebok for Større Og Mindre Husholdninger. Her er suppen også omtalt under sykekost. Spinat kan også byttes ut med unge nesler, jeg gjorde et forsøk med nesler tidligere i sommer men synes nok at spinat smaker best. På den andre side er nesler gratis og like sunne som spinat. Oppskriften nedenfor er enkel uten buljong eller annen kjøttkraft dette bidrar til en rein og klar smak av spinat.
Spinatsuppe med eller uten kokt egg
Til fire personer som forrett, med kokt egg som et enkelt sommermåltid for to
200 g fersk spinat
3 dl vann
3 dl helmelk
2 ts hvetemel
1/2 ts Trocomare urtesalt
1/4 ts nykvernet pepper
Litt nyrevet muskatnøtt
Spinaten som er i handelen er som regel ferdig vasket hvis en bruker annen spinat må denne skylles godt. Kok egg i 6-8 minutter, avkjøl dem i kaldt vann og skrell. Ha spinaten i en passende gryte sammen med vannet, kok opp og la småkoke i noen minutter. Bearbeid med en stavmikser til spinat og vann er finfordelt. Tilsett 2 dl melk, Trocomare, pepper og muskat. Lag en liten jevning med resten av melken og melet og tilsett under omrøring når suppen er kommet i kok. Hvis suppen skal serveres meg egg deles disse i to eller fire.
Kokebok som er omtalt:
Erken, Henriette Schønberg. Stor Kokebok for Større Og Mindre Husholdninger : Med Illustrationer : Kokning, Bakning, Syltning, Vinlægning, Slagtning, Hermetik, Sykekost, Menuer, Anretning. Kristiania: Aschehoug, 1914.
Bokhylla.no
Oppskrifter på spinatsuppe finnes hos mange forfattere også en klassisker som Henriette Schønberg Erken i hennes Stor Kokebok for Større Og Mindre Husholdninger. Her er suppen også omtalt under sykekost. Spinat kan også byttes ut med unge nesler, jeg gjorde et forsøk med nesler tidligere i sommer men synes nok at spinat smaker best. På den andre side er nesler gratis og like sunne som spinat. Oppskriften nedenfor er enkel uten buljong eller annen kjøttkraft dette bidrar til en rein og klar smak av spinat.
Spinatsuppe med eller uten kokt egg
Til fire personer som forrett, med kokt egg som et enkelt sommermåltid for to
200 g fersk spinat
3 dl vann
3 dl helmelk
2 ts hvetemel
1/2 ts Trocomare urtesalt
1/4 ts nykvernet pepper
Litt nyrevet muskatnøtt
Spinaten som er i handelen er som regel ferdig vasket hvis en bruker annen spinat må denne skylles godt. Kok egg i 6-8 minutter, avkjøl dem i kaldt vann og skrell. Ha spinaten i en passende gryte sammen med vannet, kok opp og la småkoke i noen minutter. Bearbeid med en stavmikser til spinat og vann er finfordelt. Tilsett 2 dl melk, Trocomare, pepper og muskat. Lag en liten jevning med resten av melken og melet og tilsett under omrøring når suppen er kommet i kok. Hvis suppen skal serveres meg egg deles disse i to eller fire.
Kokebok som er omtalt:
Erken, Henriette Schønberg. Stor Kokebok for Større Og Mindre Husholdninger : Med Illustrationer : Kokning, Bakning, Syltning, Vinlægning, Slagtning, Hermetik, Sykekost, Menuer, Anretning. Kristiania: Aschehoug, 1914.
Bokhylla.no
Etiketter:
Oppskrifter,
Spinatsuppe,
Suppe,
Vegetar
søndag 2. juli 2017
Sørlandsk fleskepannekake
Denne retten er noe annet enn de fleste tenker på som fleskepannekake. Det er rett og slett en type omelett eller eggestand som inneholder relativt mye mel og egg. Jeg husker dette som en velsmakende hverdagsmiddag som min mor ofte laget i sommerhalvåret.
Lettsalta flesk av god kvalitet er det heller dårlig tilgang til hos matkjedene. Coop har en variant som er litt tykt skåret og prisen er nesten på nivå med biff! I Sverige er stekeflesk i passende skiver lett tilgjengelig til en rimelig pris. Den jeg brukte sist var dansk fra Tulip, den ble sprø og fin og smakte utmerket. Høy pris og manglende tilgang tyder på at flesk holder på å forsvinne fra de flestes daglige kosthold. Fokus på kalorier og et kosthold med mindre fett har ført til at kyllingbryst er en langt hyppigere gjest i de norske kjøkken enn lettsalta flesk.
Retten er enkel å lage men krever litt tålmodighet, flesket kan til nød erstattes med bacon. Hvis en vil gjøre dette til et mer fullverdig måltid kan en legge et lag med skiver av kokt potet ovenpå flesket. Rikelig med hakket gressløk eller vårløk må til.
Sørlandsk fleskepannekake
Til fire personer
5 skiver med lettsalta flesk eller bacon
5 egg
4 ss hvetemel
3 dl lettmelk
5 ss hakket gressløk eller vårløk
Litt nykvernet pepper
Flesket legges i bunnen av pannen uten overlapp og stekes på frisk varme slik at den blir brun og snues. Varmen settes ned til et ganske lavt nivå. Melk piskes sammen med mel, egg, gressløk, vårløk og pepper. Pannen dekkes med et lokk og fleskepannekaken burde være klar etter ca. 30 minutter. Ideelt sett skal den bli pent brun i bunnen men slettes ikke brent! Deles i fire og serveres med en salat og godt brød.
Lettsalta flesk av god kvalitet er det heller dårlig tilgang til hos matkjedene. Coop har en variant som er litt tykt skåret og prisen er nesten på nivå med biff! I Sverige er stekeflesk i passende skiver lett tilgjengelig til en rimelig pris. Den jeg brukte sist var dansk fra Tulip, den ble sprø og fin og smakte utmerket. Høy pris og manglende tilgang tyder på at flesk holder på å forsvinne fra de flestes daglige kosthold. Fokus på kalorier og et kosthold med mindre fett har ført til at kyllingbryst er en langt hyppigere gjest i de norske kjøkken enn lettsalta flesk.
Retten er enkel å lage men krever litt tålmodighet, flesket kan til nød erstattes med bacon. Hvis en vil gjøre dette til et mer fullverdig måltid kan en legge et lag med skiver av kokt potet ovenpå flesket. Rikelig med hakket gressløk eller vårløk må til.
Sørlandsk fleskepannekake
Til fire personer
5 skiver med lettsalta flesk eller bacon
5 egg
4 ss hvetemel
3 dl lettmelk
5 ss hakket gressløk eller vårløk
Litt nykvernet pepper
Flesket legges i bunnen av pannen uten overlapp og stekes på frisk varme slik at den blir brun og snues. Varmen settes ned til et ganske lavt nivå. Melk piskes sammen med mel, egg, gressløk, vårløk og pepper. Pannen dekkes med et lokk og fleskepannekaken burde være klar etter ca. 30 minutter. Ideelt sett skal den bli pent brun i bunnen men slettes ikke brent! Deles i fire og serveres med en salat og godt brød.
Etiketter:
Egg,
Flesk,
Oppskrifter,
Sørlandsmat,
Tradisjonsmat
mandag 26. juni 2017
En Verden med Sult og Overernæring
Nedenfor følger en bloggpost som skiller seg ut ved sitt alvor. Det er min eksamensbesvarelse i emnet Mat, globalisering og bærekraft ved UiA. Emnet inngår i flere bachelorstudier og gir et vidt tverrfaglig perspektiv på mat. For en godt voksen emnestudent var det befriende å kunne arbeide med teksten som hjemme-eksamen over en uke, jeg var godt fornøyd med karakteren også! Oppgaven hadde følgende ordlyd:
"Verden står over for store utfordringer når det gjelder mat. Store deler av verdens befolkningen er overernærte (med resultat i bl.a. overvekt/fedme og diabetes type II), samtidig får store deler av verdensbefolkningen for lite mat. I tillegg har hva vi spiser stor påvirkning på miljøet. Kostholdet i dag er altså ikke bærekraftig.
Skriv en tekst hvor du beskriver hvorfor det har blitt slik, og skisserer mulige løsninger for fremtiden. Eksamensbesvarelsen skal skrives som en kronikk, og lengden skal være mellom 4000-7000 tegn (inkludert mellomrom)."
Markedsøkonomi
uten politisk styring
Offentlige
bidrag til bedre ernæring
Bærekraftig
og sunt kosthold
"Verden står over for store utfordringer når det gjelder mat. Store deler av verdens befolkningen er overernærte (med resultat i bl.a. overvekt/fedme og diabetes type II), samtidig får store deler av verdensbefolkningen for lite mat. I tillegg har hva vi spiser stor påvirkning på miljøet. Kostholdet i dag er altså ikke bærekraftig.
Skriv en tekst hvor du beskriver hvorfor det har blitt slik, og skisserer mulige løsninger for fremtiden. Eksamensbesvarelsen skal skrives som en kronikk, og lengden skal være mellom 4000-7000 tegn (inkludert mellomrom)."
-----
En Verden med Sult og Overernæring
Som ved tidligere kriser melder de store
humanitære organisasjoner om stor nød og mangel på mat i en del land ved
Afrikas horn. Landene er i dette tilfelle preget av interne konflikter men menneskeskapte
klimaendringer er også i fokus. Sult har fulgt menneskeheten i hele vår
historie. I våre dager er det stort sett skremmende bilder av sultene barn i
Afrika som møter oss på TV og i avisene. Vi vet at i verden som helhet er det
mere enn tilstrekkelig mat til alle jordens innbyggere. Det vi ser er
resultatet av en grusom skjevfordeling når det gjelder mat og andre vitale
goder. Samtidig har stor velstand og ensidig kost basert på industrielle
matvarer ført til en eksplosjon når det gjelder fedme og kroniske helseplager
hos stadig flere.
Markedsøkonomi
uten politisk styring
Sult og mangel på mat er som regel knyttet
til manglende betalingsevne hos de fattige. På verdensmarkedet har det ofte
vært rikelig mat å få kjøpt for dem som kan betale. I det seneste tiåret har det vært noen sterke midlertidig økninger
i prisene på basismatvarer som korn (2008). Slike økninger kan bety sult og
rein nød i land som er avhengig av import . En fri verdenshandel uten tanke på
nasjonal matsikkerhet kan få store negative konsekvenser. I Sør-Afrika er det
stor fare for at importert kylling som selges godt under produksjonsprisen vil
kunne føre til at hele denne næringsgrenen forsvinner fra landet.
Den grønne revolusjonen med høytytende
kornslag i en del sentrale utviklingsland som India, Pakistan og Filippinene
var basert på nye hybrider og betydelig innsats av kunstgjødsel og
bekjempningsmidler. En må kunne si at dette løftet var en suksess når det
gjaldt produksjonsøkning. Når det gjelder bærekraft er det mer tvil. Større
avhengighet av kostbare innsatsfaktorer har i noen tilfelle medført en
gjeldsfelle for fattige bønder. I noen tilfelle har transnasjonale selskaper
som Monsanto overtatt rollen til de tidligere så dominerende godseierne. I
Afrika er det behov for et jordbruk som er i pakt med naturen men hvor
tilrettelagt bruk av moderne teknologi og nye avlingstyper kan øke utbyttet.
Flere aktører som FAO (FNs mat- og
landbruksorganisasjon) og
AGRA
har som mål at Afrika skal være selvforsynt med mat.
Mye av verdens mat blir aldri spist men
forsvinner på veien fra bonde til forbruker. En anslår at 30-50% av maten går
til spille grunnet manglende transport, dårlig lagring, svak markedsføring
eller blir kastet av forbrukere.
Fattigdom er fortsatt ofte årsak til sult
i verden men rask velstandsøkning kan også ha negative effekt på miljø og helse.
I mange av landene med stor vekst og inntektsøkninger hos store grupper har
kjøttforbruket økt meget raskt. Det som tidligere var forbeholdt høytider er
blitt mere dagligdags. Et klassisk eksempel gjelder befolkning på Kreta. Deres
tradisjonelle kost var basert på mye grønnsaker, olivenolje, en del fisk og
litt kjøtt. Dette kostholdet er den klassiske middelhavskosten som har vist seg
å ha mange gunstige helseeffekter. En omfattende og fortsatt pågående
internasjonal studie: ”The Seven
Countries Study” begynte allerede
seint på 50 tallet og påviste at dette kostholdet bidro til god helse. I dag
med økende velstand og festmat til daglig har fedme og andre problemer knyttet
til overernæring blitt mye mer vanlig i Hellas.
Sterkt økende kjøttforbruk i noen folkerike
land som Kina har ugunstig effekt på klimaet og bidrar til økte priser på korn
og soya som brukes til for isteden for menneskemat. Dette har også sammenheng
med markedsføring og utbredelse av hurtigmat og ferdigretter som ofte er basert
på kylling eller oksekjøtt. Kjeden Kentucky
Fried Chicken eller KFC har ekspandert meget sterkt i Asia og har over 5000
utsalg bare i Kina.
Rimelige, sunne og bærekraftige
proteinkilder er av vesentlig betydning for verdens helse. Fisk har vært det viktigste
supplementet til korn og grønnsaker i mange land. Presset på fiskeressursene er
stor i mange deler av verden, industriell fiske har i mange tilfeller fortrengt
det tradisjonelle fisket. Her har akvakultur basert på arter som kan inngå i en
bærekraftig kombinasjon med landbruk allerede fått stor betydning særlig i
Asia. Norge er en stormakt når det gjelder fisk, eksport av arter som makrell
og sild er entydig positivt når det gjelder bærekraft og helse.
Offentlige
bidrag til bedre ernæring
Offentlige tiltak i de enkelte land kan i
stor grad bidra til å løse problemene både med sult og overernæring. I fattige
land er direkte økonomiske bidrag til de fattige en vei til bedre matsikkerhet
for familier som lever på marginalen. Bolsa
Famlie er et program for fattigdomsreduksjon som er innført i Brasil.
Direkte økonomiske bidrag til utsatte familier er her kombinert med noen krav om
utdanning og helse. Slike økonomiske bidrag må likevel kombineres med andre
tiltak som sikrer at midlene brukes fornuftig. Sterkt forhøyet beskatning av
brus er et tiltak som har vært diskutert i mange land. I alle land bør det kunne innføres differensierte
indirekte avgifter som fører til at forbrukerne velger sunnere alternativer.
De store aktørene når det gjelder
matproduksjon og detaljsalg kan også yte viktige bidrag i samarbeid med
nasjonale helsemyndigheter. Offentlig informasjon om gode valg når det gjelder
mat kan kombineres med varianter av merking slik som nøkkelhullmerking som
finnes i Norden.
Bærekraftig
og sunt kosthold
Den kjente forfatteren, mataktivisten og
journalisten Michael Pollan har lansert en enkel men likevel vanskelig oppskrift
på et kosthold som er både bra for den enkelte og verdens miljø: “Eat food, not too much, mostly plants”. For den enkelte er det vanskelig fordi kjøtt, ost og andre
matvarer som har et stort miljøfotavtrykk har hatt en fast plass i vår kost fra
de tidligste tider. Slik mat treffer våre smaksløker og er forbundet med fest
og glede. Når vi først skal spise kjøtt bør vi større grad velge rimeligere
deler som krever noen mer tid men som smaker vel så godt som dyre biffer!
I mange deler av verden er tradisjonene annerledes,
et sunt og bærekraftig kosthold kan settes sammen på mange måter. I Asia er ris
en selvsagt del av kostholdet, så lenge det suppleres med en rekke fargerike og
sunne grønnsaker, belgfrukter og gjerne fisk er
dette kostholdet minst like sunt som det vestlige.
I tillegg til sammensetning av kosten er
det andre faktorer som kan være vesentlig for hvordan vårt matforbruk påvirker
miljøet. Lokal og regional mat med kortere transport er som regel et gunstig
alternativ. Forslag til helsefremmende kortreist
mat er skissert av flere grupper forskere i Norden. Denne nye
nordiske hverdagsmaten kan være like sunn som den tradisjonelle
middelhavskosten.
Midt opp alle tankene om mat er det viktig
at vi beholder matgleden og felleskapet rundt måltidet. Det kan bli for mye
fokus på etikk, helse og matpolitikk. Det gode måltidet gjerne basert på tradisjonelle
norske retter bør være et høydepunkt i en ellers hektisk hverdag.
Teksten er på 6980
tegn
Kilder
Vevsider
http://www.enca.com/south-africa/poultry-sector-calls-for-more-protection
Referanser
Bere, E., & Brug, J. (2009).
Towards health-promoting and environmentally friendly regional diets - a Nordic
example. Public Health Nutrition, 12(1), 91-96.
doi:10.1017/S1368980008001985
do Carmo, A. S., de Almeida, L. M.,
de Oliveira, D. R., & dos Santos, L. C. (2016). Influence of the Bolsa
Família program on nutritional status and food frequency of schoolchildren. Jornal
de Pediatria, 92(4), 381-387.
doi:https://doi.org/10.1016/j.jped.2015.10.008
Kroglund, A. P. (2016). Kniv, sjel
og gaffel : på sporet av det sultne mennesket. Oslo: Vega.
Oosterveer, P., & Sonnenfeld, D.
A. (2012). Food, globalization and sustainability. London: Earthscan.
Whitmee, S., Haines, A., Beyrer, C.,
Boltz, F., Capon, A. G., de Souza Dias, B. F., . . . Yach, D. Safeguarding
human health in the Anthropocene epoch: report of The Rockefeller Foundation -
Lancet Commission on planetary health. The Lancet, 386(10007), 1973-2028.
doi:10.1016/S0140-6736(15)60901-1
Abonner på:
Innlegg (Atom)