Det har lett for å bli vel mye Julemat som ribbe og pinnekjøtt i Adventstida. Jeg har mye sans for å spare de mest typiske hovedrettene som en forbinder med Juleaften eller Første Juledag til dagene hvor de hører hjemme. Hvis en ønsker å invitere gode venner til et måltid er det aldri galt med fisk.
Klippfisk er en unik norsk råvare som forbindes med høytid i land som Portugal, Spania og Brasil. Disse er også hovedmarkedene for vår norske klippfisk.
Jeg har skrevet litt mere utførlig om klippfisk på denne bloggen tidligere. Der er det også med en oppskrift på Bacalao som vi kjenner det i Norge. Klippfisk finnes jo i mange varianter men denne gangen ønsket jeg å kjøpe en hel fisk. En telefon til Reinhartsen i Kristiansand fortalte at de hadde stor fin klippfisk på lager. Den jeg kjøpte veide rundt rundt 4 kilo og egner seg til mange retter ved siden av Bacalao. Jeg fikk kompetent hjelp til oppdeling av fisken i Reinhartsens butikk i Lillemarkens.
Denne gangen ville jeg servere ovnsbakt klippfisk med fylte paprika som følge. Etter mitt syn er dette et sunt og smakfullt måltid som er meget enkel for vertskapet å servere. Den edleste delen av klippfisken dvs loin eller ryggfilet ble brukt. En bør beregne 200 g. klippfisk pr person og en utvanningstid på ca. to døgn.
Paprika ble fylt med tomat, ris, løk, hvitløk. De trenger ca. en time i ovnen. Utførlig oppskrift finnes i mitt innlegg om et opphold på Lesbos. I dette tilfelle laget jeg en ganske stor porsjon med tomatsaus inklusiv løk, hvitløk og krydder. Et par desiliter tok jeg av før resten av fyllet ble tilsatt. Slik ble det en finn tomatsaus til klippfisken. Jeg syntes resultatet ble vellykket med ca. 20 minutter i oven. Hell en god slump god olivenolje over fisken før de settes i ovnen. I dette tilfelle hadde jeg extra virgen olivenolje fra Lesbos.
Gjestene var fornøyd med servering. Når det gjelder drikke tror jeg nok at rødvin er mest passende. Ved Vinmonopolet i Vågsbygd Amfi fikk jeg råd om en portugisisk rødvin. Periquita Reserva var et flott følge: fyldig, fruktig men likevel ganske bløt dvs med lite garvesyre.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar